Terug naar september 2016, toen Iedereen Tielt bommetje in lokale politiek dropte: “Goed doen voor elke Tieltenaar, politieke kleur telt niet”

De Iedereen Tielt-fractie met Dries De Baerdemaeker, Pascale Baert, Claude Taelman, Marie Cloet, Grietje Goossens en Bart Biebuyck. © TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Vijf jaar geleden joeg de oprichting van de nieuwe fractie Iedereen Tielt een schokgolf door de politiek in de stad, temeer omdat het ging om een afscheuring van Open VLD met als bekendste namen schepenen Pascale Baert en Grietje Goossens. “De heraanleg van voetpaden en de zorg voor proper groen verdragen geen politieke kleur.” Een blik in het verleden en het heden.

September 2016. Een regenboogcoalitie van de kartels N-VA/Open VLD en SP.A/Groen is aan de macht in Tielt, maar het gedwongen huwelijk – kwestie van CD&V naar de oppositiebanken te verwijzen – vertoont barsten door aanhoudend intern gemekker. “Het was geen publiek geheim dat de vorige meerderheid niet soepel liep”, zegt toenmalig en huidig schepen Pascale Baert, solliciterend naar het understatement van het jaar.

Toen rond de Europafeesten van 2016 een zevental Open VLD’ers de partij de rug toekeerde, nadat de laatste fractievergadering enorm veel frustratie had opgewekt, was Pascale Baert er naar eigen zeggen ‘al twee jaar klaar mee’. “Partijpolitiek werkt niet meer op lokaal niveau. Met het nodige gezond verstand moet je tot oplossingen op maat komen, zonder aan bepaalde groeperingen schatplichtig te moeten zijn.”

Meerderheid bedisseld

Bart Biebuyck, die enkele maanden eerder zijn schepenambt had doorgegeven aan Grietje Goossens verwoordt het zo. “De heraanleg van voetpaden en zorg voor proper groen verdragen geen politieke kleur. Dat is geen wij-tegen-hen-verhaal.”

Pascale: “Dat er over onze hoofden heen al een meerderheid werd bedisseld die zou zetelen na de verkiezingen van 2018 was voor ons de spreekwoordelijke druppel.”

“Ik denk dat we zeker op die vijfde of misschien een zesde zetel mogen hopen”

Pascale Baert en Grietje Goossens hadden zich binnen het schepencollege ook al mateloos geërgerd aan ‘een gebrek aan realiteitszin van enkele fracties over de financiële draagkracht van de stad in het collegesitedossier.’ Bart Biebuyck: “De Tieltenaar wachtte al zolang op dat project. Als je over zo’n belangrijk dossier nog geen eensgezinde visie kunt bereiken… Wij doen wat we menen dat goed is voor de inwoners van onze stad, zonder rekening te moeten houden met een partijtop in Brussel.”

Scheef bekeken

Voor zover het duo Baert-Goossens vóór Iedereen Tielt nog niet scheef werd bekeken binnen de meerderheid, kon het schepencollege na de oprichting van de nieuwe politieke fractie helemaal niet meer door dezelfde deur. “Met die twee viel niet samen te werken”, hoorde je bij geïrriteerde collega’s. “Toch hebben we niet getwijfeld om schepen te blijven”, zegt Grietje Goossens.

“We hadden het vertrouwen van de kiezers gevraagd en gekregen”, aldus Pascale. “Trouwens, in deze meerderheid wordt open en transparant gewerkt en draaien wij goed mee. Goeie afspraken maken goeie vrienden. De afspraken zijn dit keer vervat in een bestuursakkoord dat raadpleegbaar is voor elke Tieltenaar, wat helpt.”

Als eerste lijst klaar

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 had Iedereen Tielt zowaar als eerste zijn lijst klaar. “Met kandidaten uit alle geledingen van onze stad”, zegt voorzitter Claude Taelman.

“Op vandaag zijn we, als je de fracties die een kartel vormen afzonderlijk bekijkt, na CD&V de tweede partij van de stad. Door de creatie van ons 100 puntenplan, dat we rechtstreeks aan de kiezer voorlegden, stelden we ons kwetsbaar op, maar met vier zetels gaf de Tieltenaar ons meteen een stevige blijk van vertrouwen. Het kwam trouwens op een paar tientallen stemmen aan of we telden er al vijf.”

Pascale Baert verwacht dat Iedereen Tielt zich over drie jaar ‘grote onderscheiding’ zal mogen toekennen wat het aantal realisaties van het 100 puntenplan (zie kaderstuk) betreft. “En dan denk ik dat we zeker op die vijfde en stilletjes ook op een zesde zetel mogen hopen, al kan niemand precies voorspellen welke richting het met de afschaffing van de opkomstplicht zal uitgaan.” (TVW)

Nog werk aan realisatie 100 puntenplan


Pascale Baert schat dat ongeveer de helft van het 100 puntenplan, waarmee Iedereen Tielt drie jaar geleden voor het eerst naar de kiezer trok, gerealiseerd is. Er blijven er dus nog een stuk of 50 te gaan, waarvan we er hieronder een paar uitlichten.


1. Livestream gemeenteraad. “We hebben andere gemeenten gecontacteerd die hun gemeenteraad al streamen. Als je de afweging maakt tussen kosten en de weinigen die er gebruik van maken, dan valt de invoering moeilijk te verantwoorden.” Wel is het al mogelijk om audiofragmenten uit de gemeenteraad punt per punt te (her)beluisteren.

2. ‘Fietsostrades’ tussen deelgemeenten en centrum. “Dossiers als de Kanegemstraat en Deinsesteenweg zitten in de pijplijn, maar hebben door een aantal factoren vertraging opgelopen.”

3. Kinderopvang Tanneke uitrollen naar de scholen. “Omdat de IBO-normen strenger uitvallen dan die van de naschoolse opvang – zo is vanaf 15 kinderen een tweede begeleider nodig – is dit niet meteen aan de orde. Maar de uitbreiding en centralisatie van de academies moet voor extra opvang kunnen zorgen.”

4. Nieuwe repetitieruimtes. “We palmen de twee oksalen van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in voor verenigingen. Zo verhuist Zanglust helemaal naar de kerk, waar het ook een bar krijgt. Na de renovatie van zaal Vossenhol zullen bands er kunnen repeteren en optreden. De nood aan stockageruimte blijft groot, maar dat lossen we deels op door extra plaats te voorzien in het nieuwe OC van Kanegem.”

5. Online reservatiesysteem sportaccommodatie. “Dit punt kan nog deze maand worden afgevinkt, want er komt één globaal systeem en niet alleen om sportzalen en -velden te reserveren.” (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier