Technische diensten smelten samen in Ichtegem

De technische dienst heeft voortaan haar uitvalsbasis bij de werkplaats in Eerengem.© Foto Coghe
De technische dienst heeft voortaan haar uitvalsbasis bij de werkplaats in Eerengem.© Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

De technische diensten van Ichtegem en Eernegem zijn nu samengevoegd tot één dienst. “Dit is niet alleen efficiënter, het is ook duidelijker naar eigen gemeentepersoneel en naar inwoners toe”, aldus schepen Lieven Cobbaert.

Het is al tientallen jaren, eigenlijk vanaf het begin van de fusie van de huidige drie deelgemeenten in 1977, dat Groot-Ichtegem twee aparte technische diensten telde. Er was een ploegbaas voor de technische dienst in Ichtegem en een in Eernegem.

Een van de ambities van de huidige coalitie was om komaf te maken met deze erfenis uit het verleden en over te schakelen naar één enkele technische dienst. Men wilde zo efficiënter werken en duidelijkheid creëren voor zowel het eigen gemeentepersoneel als voor de bevolking.

‘Trots op deze realisatie’

“In ons beleidsplan staat te lezen dat een kerntaak van onze gemeentelijke organisatie in eerste instantie het ten dienste staan is van onze plaatselijke bevolking”, vertelt verantwoordelijke schepen Lieven Cobbaert (Liberaal 2018). “Het uitbouwen van een efficiënte en vlot werkende dienstverlening behoort dus tot een van de belangrijkste opdrachten van de gemeente.”

“Het samenvoegen van de twee bestaande technische diensten kadert in die ambitie. En ik moet zeggen dat ik toch wel trots ben op deze realisatie. Ik had het graag twee maanden eerder gezien, maar corona heeft ook hier zijn sporen gelaten. Tot voor kort had je twee technische diensten, wat niet zelden voor verwarring zorgde. Niet alleen voor het eigen personeel, maar ook voor de inwoners van onze gemeente.”

Drie ploegbazen

“Ook wat investeringen in gereedschap betreft wordt het eenvoudiger. Gedaan met de wafelijzerpolitiek van het verleden waarbij elke technische dienst over identiek hetzelfde materiaal moest beschikken. Nu hebben we drie ploegbazen met elk hun eigen verantwoordelijkheidsdomein. Olivier Mannes is het hoofd van de groendienst, Jurgen Rosseel is ploegbaas van het team dat de wegeniswerken coördineert en Steven Becquevort van het team ‘gebouwen en evenementen’.”

“Ze hebben hun nieuwe hoofdkwartier bij de werkplaats in Eernegem. Van daaruit worden de gemeentearbeiders aangestuurd en dat zijn er zo’n 35 in totaal. We hebben 75.000 euro in nieuwe containers geïnvesteerd. Een deel ervan, naast bureel- en vergaderruimte, kan gebruikt worden als omkleedruimte, sanitair of refter.”

“Elke maandag is er overleg met de ploegbazen en het diensthoofd. Ik hou eraan telkens zelf ook aanwezig te zijn. Niet om zelf de werken bij te sturen, maar eerder om op de hoogte te zijn van wat er allemaal gaande is”, besluit schepen Lieven Cobbaert.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.