https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘Stuk nazicrapuul’ van schepen Weydts zindert na, ook op gemeenteraad: “Ik ga hier geen uitspraken over doen”

Kortrijks schepen Axel Weydts (links) noemde VB-voorzitter Tom Van Grieken een ‘stuk nazicrapuul’ op Twitter. Het is niet de eerste keer dat Weydts en het Vlaams Belang botsen. © TVK-Belga
Olaf Verhaeghe

De ‘stuk nazicrapuul’-tweet aan het adres van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken die Kortrijks schepen Axel Weydts (Vooruit) begin september stuurde, blijft beroeren. Op de gemeenteraad werd de kwestie aangekaart door Wouter Vermeersch en Carmen Ryheul (Vlaams Belang). Burgemeester Ruth Vandenberghe ging echter niet in op de vragen, schepen Weydts zweeg evenzeer. Op Facebook reageerde die laatste wel: “Ik twijfel of ik de juiste stijl hanteerde, maar ik ben oprecht bezorgd en zelfs angstig over onze samenleving.”

Vlaams Belang had al een klacht ingediend en vraagt een deontologisch onderzoek in Kortrijk, maar maandag werd de ‘stuk nazicrapuul’-tweet van Vooruit-schepen Axel Weydts ook op de gemeenteraad besproken. Dat moest wel via een omwegje omdat de officiële interpellatie die lokaal kopstuk Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) had willen indienen, werd geweigerd. Voor Vermeersch ‘een zoveelste voorbeeld van hoe ziek en uitgehold de democratie in Kortrijk is’.

Geen reactie van burgemeester

Zijn collega-raadslid Carmen Ryheul richtte zich dan meer met een mondelinge vraag tot burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). Vlaams Belang wilde graag weten of de burgemeester ‘de onaanvaardbare uitspraak van de schepen’ ondersteunt. “Het is hier CSI Miami niet”, reageerde Vandenberghe kordaat. “Ik antwoord daar niet met een gedwongen ja of neen op. Dit thema hoort nu niet thuis op de gemeenteraad. Ik doe er dan ook geen uitspraken over”, klonk het.

Ook de geviseerde schepen zelf reageerde niet tijdens de zitting. Wel had hij dat al eerder gedaan op zijn Facebookpagina. Daarin geeft hij aan te twijfelen over ‘de stijl die hij hanteerde’ en verwijst hij naar de ‘aanvallen van Vlaams Belang-aanhangers die hij zelf moet verduren’. “Er gaat geen week voorbij zonder dat iemand van de VB-aanhang mij persoonlijk aanvalt”, schrijft hij. “Vaak met zeer kwetsende bewoordingen, die niets te maken hebben met mijn beleid. Vuile linkse rat, sukkel, strontvent, vélojanet of zwijnskop… Ik heb er intussen wel mee leren leven.”

Waarom de tweet? “Omdat ik bezorgd ben over onze samenleving. Soms zelfs angstig. De methodes en het taalgebruik zijn exact dezelfde zoals de fascisten gebruikten. Dat valt niet meer te ontkennen”, aldus Weydts. “Je bent niet ver meer van de naziretoriek verwijderd. Om nog maar over de kliklijn voor linkse leerkrachten, die de jongerenafdeling van Vlaams Belang installeerde, te zwijgen. De cutluur van mensen ten elkaar opzetten is dé bedrijfscultuur van het Vlaams Belang. En ik mag dat verwerpelijk vinden. En benoemen. If it looks like a duck, swims like a duck and quacks like a duck. Then it’s probably a duck.

Procedures volgen

Wouter Vermeersch die initieel de klacht tegen de schepen indiende, benadrukt dat Axel Weydts absoluut het recht op het vrije woord heeft. “Maar hij is natuurlijk schepen van onze stad, een betaald mandataris. We mogen toch een zeker niveau en respect verwachten. In politieke aangelegenheden spreekt een schepen trouwens namens het stadsbestuur. De vraag die wij ons stellen: nemen de burgemeester en de overige schepenen afstand van de uitspraken van hun collega? Het kan niet dat onze interpellatie om die inhoudelijke redenen van de agenda werd geschrapt.”

Helga Kints, voorzitter van de Kortrijkse gemeenteraad namens Team Burgemeester, verwijst naar de te volgen procedures. “Eerst moet het bureau van de fractieleiders samenkomen om een beoordeling te maken. De interpellatie van Vlaams Belang gaat nu al uit van een deontologische fout, terwijl we daarvoor eerst de correcte procedure moeten volgen.” De discussie over de tweet aan het adres van Tom Van Grieken krijgt zo ongetwijfeld nog een vervolg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten