Sterk Stoan biedt activiteiten die voor meer veerkracht moeten zorgen: “Streven naar een stressarm Staden”

Francesco Vanderjeugd ging in 2017 zelf door een heel moeilijke periode. © foto JCR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De gemeente organiseert nog de hele maand november ‘Sterk Stoan’, een reeks activiteiten die voor meer veerkracht moeten zorgen. Burgemeester Francesco Vanderjeugd kampte in de aanloop naar de verkiezingen in 2017 zelf met zwarte gedachten. Een ervaring die volgens hem zeker meegespeeld heeft om te streven naar een stressarme gemeente.

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (33) werd net voor de stembusslag in 2017 met een burn-out opgenomen in het ziekenhuis. “Ik weet niet of ik toen echt een burn-out had”, vertelt de burgemeester. “Feit is dat ik toen met zeer zwarte gedachten en angstgevoelens af te rekenen had.”

Enorme verantwoordelijkheid

“Die bewuste avond heb ik zelf om hulp gebeld. Een ambulance voerde me toen af naar het ziekenhuis. De oorzaak was niet ver te zoeken. Ik kreeg als jonge snaak van 24 een enorme verantwoordelijkheid voorgeschoteld en ben er gedurende zes jaar volle bak voor gegaan. Ik ben daarbij echter compleet voorbijgegaan aan mezelf en heb me volledig weggecijferd.”

“Voor de verkiezingen heb ik ook meteen duidelijk gemaakt aan de inwoners dat ik het anders zou doen als ze me nog als burgemeester wilden. Ik heb toen gesteld dat ik het op een andere manier zou aanpakken: even hard blijven werken, maar ook voor mezelf zorgen. Je moet al eens ‘neen’ durven antwoorden op een vraag.”

“Er wordt ook gekeken naar prestaties en ook dat zal in mijn geval meegespeeld hebben. Mensen hebben het soms moeilijk om te zeggen dat je iets goed gedaan hebt.”

Veel onbegrip

“Er wordt vanaf jonge leeftijd enorm veel van mensen verwacht. We leven dan ook in een zeer prestatiegerichte maatschappij. Er heerst ook veel onbegrip rond psychische problemen.”

“Mijn eigen ervaring heeft zeker meegespeeld om het streven naar een stressarme gemeente in ons programma op te nemen. Die ambitie werd bij het begin van de legislatuur ook in ons strategisch meerjarenplan opgenomen.”

Het is de bedoeling van Sterk Stoan om mensen dichter bij elkaar te brengen

In het kader van het streven naar een stressarme gemeente organiseerden we eerder reeds tijdens de zomermaanden gratis sessies yoga, tai chi, pilates en hartcoherentie in de diverse parken in onze gemeente. Een initiatief dat telkens op heel wat bijval kon rekenen. De sessies bleken telkens volzet.”

“Ook de actie Sterk Stoan, een organisatie van onze diensten welzijn en vrije tijd kadert in het streven om van Staden zoveel mogelijk een stressarme gemeente te maken. Dat Sterk Stoan net nu wordt georganiseerd is geen toeval. Eindejaar is in zicht en de dagen worden donker en killer. Het zijn mentaal moeilijke maanden, ook in het kader van geestelijke gezondheid. Het ontmoeten van mensen is dan meer dan ooit belangrijk.”

Mensen ontmoeten

“Na corona is er overigens een grote drang om elkaar te ontmoeten en sociale contacten te leggen. Wie met mentale problemen kampt, moet durven de stap zetten om daarover te spreken. Het is daarbij zaak je problemen niet aan de eerste de beste te ventileren maar om iemand te zoeken waarvan je weet dat je bij hem of haar terecht kan om over je problemen te praten.”

“Het is de bedoeling van Sterk Stoan om mensen dichter bij elkaar te brengen. Elkaar ontmoeten en spreken kan in bepaalde gevallen immers heel erg helpen.” De acties rond Sterk Stoan variëren van lezingen over optredens tot tentoonstellingen.

Alle info rond Sterk Stoan is terug te vinden op www.staden.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.