Stadsbestuur Oostende moedigt speelstraten aan
Stad Oostende moedigt inwoners aan om meer speelstraten te organiseren. In een speelstraat wordt de straat gedeeltelijk of volledig afgesloten voor doorgaand verkeer, zodat kinderen er veilig en naar hartenlust kunnen spelen. De stad paste het reglement aan, vereenvoudigde de aanvraagprocedure en voorziet heel wat spelmateriaal. Kinderen die veilig buiten spelen, skaten en fietsen. Volwassenen die elkaar op straat ontmoeten voor een babbel, een drankje of misschien wel een voetbaltoernooi: in een speelstraat kan het allemaal.
“We willende speelstraten niet alleen fysiek mogelijk maken, maar ook inhoudelijk versterken door het spelplezier te verhogen. We bieden organisatoren de mogelijkheid om gratis extra spelmateriaal aan te vragen in een speelcontainer”, vertelt schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V).
Voor een speelstraat zijn drie bewoners nodig die het initiatief in goede banen leiden. Zij worden ook wel de meters en peters genoemd. Zij zijn ook het aanspreekpunt voor de buurtbewoners en de stad. De meters en peters die een speelstraat willen organiseren, kunnen dit aanvragen via de stedelijke website. Zij brengen ook de buurtbewoners op de hoogte. Zij krijgen drie weken de tijd om eventueel bezwaar in te dienen.
Daarna wordt de aanvraag verder behandeld en als die goedgekeurd wordt, mag er een speelstraat komen. De nieuwe procedure is eenvoudiger, want de meters en peters moeten geen handtekeningen meer verzamelen. Ook nieuw is dat de speelstraten het volledige jaar door georganiseerd kunnen worden: in de vakantieperiodes, maar ook buiten de schoolvakanties, in het weekend en op feestdagen. Bovendien werd de aanvraagtermijn verkort. De stad hoopt dat heel wat buurtbewoners dankzij deze wijzigingen een speelstraat zullen aanvragen.
Info en het aanvraagformulier kan je terugvinden via www.oostende.be/speelstraat
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier