Stad Izegem introduceert burgerbudget

© Frank Meurisse
Redactie KW

Inwoners die een interessant idee hebben om de samenhorigheid en leefbaarheid in hun buurt te versterken, kunnen een voorstel indienen om dat concreet te maken. Stad Izegem lanceert een burgerbudget en voorziet per buurt twintigduizend euro om bepaalde zaken te kunnen realiseren.

Zowel buurtbewoners als een burgerjury bepalen mee wat uiteindelijk gerealiseerd wordt. Het project krijgt straks zijn vuurdoop op de Bosmolens.

“Met het burgerbudget realiseer je in je buurt en met je buurt leuke, verrassende initiatieven die de samenhorigheid en de leefbaarheid in je buurt kunnen verhogen. Het is na onze intussen goede traditie van inspraak en participatie een volgende stap in het betrekken van onze inwoners bij het beleid. Ik kijk er echt naar uit en hoop dat dit experiment mooie vruchten oplevert”, vertelt burgemeester Bert Maertens.

“Alle inwoners van de stad – jong en oud – komen in aanmerking om een actie te realiseren met het burgerbudget. Om samenwerking te stimuleren, kan het burgerbudget enkel aangevraagd worden in groep. Die groep aanvragers telt minimum 4 personen.”

Lancering

Het burgerbudget wordt voor het eerst gelanceerd op de Bosmolens. Later dit jaar komen ook Centrum West (juni-oktober 2022), en Emelgem (september-december 2022) aan de beurt. In 2023 kunnen De Mol (februari-mei 2023), Kachtem (maart-juni 2023), Centrum (juni-oktober 2023), en Centrum Oost (september-december 2023) aan de slag met het burgerbudget.

De primeur was voor de bewoners van de Bosmolens, zij konden hun ideeën indienen via het participatieplatform van de stad: participatie.izegem.be.

Het minimumbudget per aanvraag bedraagt 5.000 euro, het maximumbudget bedraagt 20.000 euro. Daarna toetst een technische jury, bestaande uit deskundigen van de stad, de ingediende ideeën op haalbaarheid.

“In een volgende fase worden de geselecteerde ideeën voorgesteld aan de inwoners van de betreffende buurt met filmpjes, op een ontmoetingsplaats in de buurt, met een hapje en een drankje. Op de Bosmolens zal dat wellicht op de jaarlijkse buurtreceptie in juni zijn.”

Budgetspel

“Eind juni buigt een burgerjury met vertegenwoordigers uit alle leeftijdscategorieën zich over de ingediende initiatieven”, legt burgemeester Maertens uit. “Ook alle inwoners van de buurt kunnen in de vorm van een budgetspel op hun favoriete initiatieven stemmen.”

De stad koppelt daarna terug naar de indieners van de winnende projecten en zal die projecten in nauwe samenspraak met hen realiseren.

(vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.