Sommige personeelsleden voeren andere taken uit in Diksmuide

Lies Laridon. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Lies Laridon (CD&V) vertelt dat de gemeentediensten nog op afspraak werken voor dringende zaken.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad? En zo ja, op welke manier? Kan de gemeenteraad ook door de gewone burger gevolgd worden?

“Het schepencollege gebeurt nu digitaal via MS teams. Gemeenteraad is eind maart digitaal doorgegaan via systeem cobra van cevi waarbij vraag en antwoord en stemming digitaal gebeurde. Elk raadslid volgde de zitting van thuis. Dit was officieel gezien bij burgemeestersbesluit een zitting achter gesloten deuren, dus zonder publiek. De vragen, antwoorden en beslissingen werden nadien wel naar de pers gestuurd.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Geen on hold. Wel zijn er evenementen geannuleerd of uitgesteld.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Contact met de burger gebeurt vooral digitaal via sociale media, mail, telefoon… Gemeentediensten werken wel nog op afspraak voor dringende zaken.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? Zoals bijvoorbeeld het schrappen van parkeerretributies? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Voor specifieke maatregelen op economisch vlak zullen we overleggen met sociale partners. We willen eerst een zicht op gederfde inkomsten, extra uitgaven.”

5. Wat met het gemeentepersoneel? Kan iedereen aan de slag blijven of voert u ook technische werkloosheid in?

“We laten de mensen zoveel mogelijk via telewerk van thuis voortwerken. Voor andere diensten passen wij strikt de maatregelen inzake social distancing toe. Bv. technische diensten, groendienst: één personeelslid rijdt met bestelwagen en materiaal naar werkplaats en andere rijdt er met afzonderlijke wagen naar toe. Sommige personeelsleden doen nu andere taken: redders van het zwembad dat gesloten is, worden ingezet om senioren op te bellen in de strijd tegen eenzaamheid. Sommige personeelsleden nemen eerder gepresteerde overuren terug op.” (API)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek