Sluiting zwembad zorgt voor pittig debat op gemeenteraad

Eind juni is de zwempret uit in Gistel.© TVA
Eind juni is de zwempret uit in Gistel.© TVA
Redactie KW

Het zwembad van Gistel sluit op 30 juni 2021 definitief de deuren. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond beslist. Het gebouw krijgt een herbestemming als jeugdhuis, muziekschool en extra gemeenschapszaal.

Aan de stemming ging een debat van zowat anderhalf uur vooraf. Oppositiepartijen Groen, CD&V en Vlaams Belang kwamen met uiteenlopende argumenten en opmerkingen op de proppen om de sluiting op z’n minst uit te stellen. Burgemeester Defreyne (Open VLD) hield voet bij stuk. Het agendapunt werd meerderheid tegen oppositie goedgekeurd.

Begin oktober stelde het stadsbestuur (Open VLD, N-VA en SP.A) zijn plannen voor om het zwembad te sluiten en te herbestemmen. Die beslissing moest nog worden bekrachtigd op de gemeenteraad, maar dat gebeurde niet vooraleer elke fractie nog een slotpleidooi kon houden.

“Geen plan van aanpak”

“Moest een student een thesis schrijven zoals jullie dit dossier hebben voorbereid, krijg hij of zij een onvoldoende”, begint Kimberley Maenhoudt (Groen) scherp. “Dit dossier hangt met haken en ogen aan elkaar. Er is geen plan van aanpak om de scholen en andere zwemmers naar Oostende of Middelkerke te laten zwemmen.”

Eric Jaegers (Vlaams Belang) waarschuwt het bestuur: “Jullie breken Villa Sophoras af en straks ook het zwembad. Let op dat jullie niet ‘Het College van Afbraak’ zullen genoemd worden.”

Subsidies

CD&V liet al haar zeven raadsleden een bedenking formuleren. “In februari was er een bijeenkomst met de buurgemeenten om een intergemeentelijke zwembad te bespreken. Maar daar was infrastructuurbeheerder Farys niet aanwezig. Slechts één burgemeester ( Patrick Lansens (SP.A) van Koekelare, red. ) daagde op. Als je zo’n belangrijk dossier wil bespreken, moeten alle vier de burgemeesters en sportschepenen er zijn”, menen Jef Pollentier en Bart Halewyck.

“Diksmuide, een stad met amper 5.000 inwoners, bouwt alleen een nieuw zwembad van bijna 5,3 miljoen euro. En er zijn ook subsidies van 1,25 miljoen euro. Trouwens, N-VA en SP.A ( waarmee CD&V in de vorige legislatuur bestuurde, red. ) gingen voor de verkiezingen akkoord om nog eens 400.000 euro in het zwembad te investeren. Nu zijn ze plots tégen”, aldus Jan Willems.

Scholen

Kathleen Bruneel had het over bezorgdheden vanuit de scholen. “Sommige directies vrezen dat de zwemcultuur zal verdwijnen. Bovendien zijn er organisatorische problemen in aantocht om naar de buurgemeenten te trekken. Er is sprake van financiële steun en tegemoetkomingen, maar geld lost het probleem van de verloren tijd niet op.”

Annie Cool sluit het rijtje af. “In 2018 werd geïnvesteerd om de levensduur van het bad met zeven tot tien jaar te verlengen. Na twee jaar wordt dat geld al overboord gegooid. Overigens, hoe groot is de nood aan een extra gemeenschapszaal ( een van de nieuwe toekomstige functies van het gebouw, red. )? Daar is de Cultuurraad niet in betrokken.”

Algemeen financieel belang

Burgemeester Gauthier Defreyne, die het dossier al maanden trekt, dient de oppositie van antwoord. “We zijn niet over één nacht ijs gegaan, ook al probeert men dat hier zo te doen uitschijnen. Het liefst van al hadden we een nieuw zwembad aangekondigd.”

“Maar ik ben geen burgemeester geworden om mijn kop in ’t zand te steken bij moeilijke dossiers. Het is gemakkelijk om elk jaar het exploitatieverlies van 360.000 euro bij te passen zonder toekomstplan. Maar wij zitten hier om te waken over het algemeen financieel belang van onze stad. Het is onverantwoord om geld te blijven pompen in een zwembad dat z’n limieten heeft bereikt.”

Overleg met buurgemeenten

“Men moet ons ook niet verwijten geen moeite te hebben gedaan om gesprekken met de buurgemeenten te voeren: die bijeenkomsten wáren er, de interesse om te investeren niét. Oudenburg lonkt naar het zwembad van Bredene, Ichtegem naar dat van Torhout en Koekelare naar Diksmuide. Zij kunnen dat ook makkelijk verdedigen want ze hebben niet eens een zwembad in de eigen gemeente.”

“Ik vind het de schaamte voorbij dat CD&V hier pretendeert het zwembad een laatste reddingsboei toe te gooien ( een verwijzing naar een eerdere protestactie , red. ), terwijl ze zelf nooit aan een toekomstplan heeft gedacht. Nu doen ze alsof investeren in een nieuw jeugdhuis, gemeenschapszaal en muziekschool geld in het water gooien is.”

Oostende en Middelkerke

Defreyne herhaalde dat de stad werk maakt van een subsidiesysteem voor de inwoners, tussenkomsten in het aankopen van zwemuren en (bus)vervoer en wie voor het eerst zwemles volgt. “De nieuwe zwembaden van Oostende en Middelkerke beschikken straks over meer zwemuren. In Middelkerke krijgen wij prioriteit en worden Gistelse zwemuren ingepland nadat ze hun eigen scholen hebben bediend.”

Schepen Michel Vincke (SP.A) kwam nog eens terug op de opmerking van Jan Willems. “Inderdaad, er werd gekozen om te investeren omdat het op dat moment absoluut noodzakelijk was. De levensduur werd verlengd, maar wees eerlijk: élke dag hielden we ons hart vast van wat er ’s anderendaags zou kunnen gebeuren. We wisten dat de investering een tijdelijke oplossing was.”

Milieuvergunning

Ook Wim Aernoudt (N-VA) wou de beslissing uit het verleden motiveren. “Sinds de laatste investering waren er heel wat pannes. Met zo’n installatie kunnen we de continuïteit en zelfs de veiligheid niet garanderen. Ik wil er wel op wijzen dat de investeringen destijds zijn gebeurd om de nieuwe milieuvergunning te halen. Dat werd toen een opfrisbeurt genoemd, maar er waren veel meer kosten bijgekomen dan aanvankelijk de bedoeling was. Bij het wegnemen van het plafond bleek dat het dak op instorten stond. Da’s toch een heel ander verhaal.”

Een amendement om het agendapunt niet te behandelen werd weggestemd. En bij de daaropvolgende stemming werd de sluiting en herbestemming goedgekeurd, meerderheid tegen minderheid. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier