Rita De Costere ruilt schepenambt in Meulebeke voor dit van mantelzorger

Het was stil, heel stil die woensdagmorgen, 23 december, toen een emotionele Rita De Costere uit Meulebeke bekend maakte dat zij haar ambt als schepen van Jeugd, Sport, Recreatie, Werkgelegenheid, Lokaal Dienstencentrum, Lokale Economie en Middenstand inruilde om optimaal voor haar zorgbehoevende 86-jarige mama en ook haar broer te zorgen.

Rita De Costere stopt als schepen.© LB
Rita De Costere stopt als schepen.© LB

“Een beslissing waarover heel lange tijd met mijn echtgenoot en mijn kinderen werd nagedacht en gediscussieerd, maar die niets met de politieke situatie te maken heeft”, verduidelijkt Rita. “ Mijn ma, Maria Van Den Berghe, heeft zich steeds uit de naad gewerkt voor ons, ze heeft mijn vader maar ook mijn grootouders en haar schoonouders tot hun laatste levensadem bijgestaan. Nu acht ik het mijn plicht om hetzelfde te doen voor haar. Dat is een belofte die ik deed aan het sterfbed van mijn pa.”

Rita zag op 3 december 1958 het levenslicht in Roeselare. Vader Rafaël was schrijnwerker en moeder Maria runde een kippenkwekerij en kweekte ook enkele varkens. Na haar studies aan het Heilig Kindsheidinstituut in Ardooie kon Rita aan de slag als kinderverzorgster daarna als gezinshelpster en later nog als medische pedicure. Rita runde ook enkele jaren De Middenstand en ‘t Peerdeken. Ze is gehuwd met Dirk Vlaminck. Het koppel heeft drie kinderen: Bieke, Elke en Maaike en heeft ook zeven kleinkinderen.

“Deze beslissing heeft niets te maken met de politieke situatie”

In 2012 werd Rita gevraagd om toe te treden tot de CD&V- lijst. Het leverde haar meteen een schepenzetel op. Zes jaar later behaalde ze 850 voorkeurstemmen en mocht ze opnieuw toetreden tot het gemeentebestuur. Rita: “Het verheugt me enorm dat er nu terug een aangename werksfeer heerst in het college. Dit zal ongetwijfeld zo blijven wanneer mijn opvolger, Jean-Marie Gunst, mij straks als schepen zal opvolgen. Ik zal Jean-Marie met woord en daad bijstaan zodat hij in de kortst mogelijke tijd ingewerkt is in de domeinen die voor hem nieuw zijn. Langs deze weg dank ik eveneens alle personeelsleden met wie ik de voorbije acht jaren heb mogen samenwerken. En ik blijf als gemeenteraadslid zeker nog de vinger aan de pols houden!” (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.