Reconstructie van een woelige politieke zomer in Langemark-Poelkapelle: Hoe de kleinste partij de meeste macht kan hebben

De leiders van de nieuwe meerderheid met v.l.n.r. Jean-Marie Callewaert, Dominique Cool, Laurent Hoornaert, Heidi Coppenolle en Peter Vantomme. © RB
Kevin Pouillie
Kevin Pouillie Editieredacteur Het Wekelijks Nieuws Westhoek en Westkust

Als alles volgens plan verloopt, dan krijgt Langemark-Poelkapelle op donderdag 16 september een nieuwe burgemeester. N-VA wil, samen met oppositiepartijen Tope8920 en Vooruit, zijn coalitiepartner CD&V aan de kant schuiven. Dominique Cool zou daarbij de sjerp overnemen van Lieven Vanbelleghem. Een reconstructie van hoe het zover is kunnen komen.

Proloog

Eerst even terug naar zondag 14 oktober 2018. CD&V, traditioneel de grootste partij van de gemeente, verzamelt iets meer stemmen dan zes jaar eerder, maar moet toch een zetel inleveren. Het verliest daarmee ook meteen zijn absolute meerderheid, waardoor de christen-democraten op zoek moeten naar een coalitiepartner. Alain Wyffels, op dat moment nog burgemeester, praat met Tope8920 en Vooruit (toen nog SP.A). Omdat de leden van Tope8920 zich te ambitieus tonen en de zaak-La Brasa nog nazindert, is een verlenging van de coalitie die tussen 2012 en 2018 bestond nooit echt een optie voor CD&V. Wyffels praat ook met Jean-Marie Callewaert, de enige verkozene van Vooruit, maar ook dat levert niks op. De enige overgebleven optie: N-VA, dat met zeven zetels opvallend goed scoort. Het komt tot een huwelijk, maar Alain Wyffels offert zichzelf op. Hij weigert samen te werken met N-VA, waardoor Lieven Vanbelleghem de sjerp toegeworpen krijgt.

Burgemeester Vanbelleghem en schepen Cool treden naar voren als leiders van de nieuwe bestuursploeg. ‘Jeugdvrienden worden politieke collega’s’, kopt de media. Maar wie de politiek in Langemark-Poelkapelle een beetje volgt, weet wel beter. “Een Mexicaans leger met twee hanen op een mesthoop”, noemt Jean-Marie Callewaert het. CD&V en N-VA zijn op heel wat vlakken elkaars tegenpolen. Het team van Cool heeft de zes jaar voordien keiharde oppositie gevoerd tegen het beleid en wil meteen enkele zaken rechttrekken. De aanbouw aan het gemeentehuis kan niet meer tegengehouden worden, maar het plan om de buitenschoolse kinderopvang in de kerk van Poelkapelle onder te brengen, wordt meteen afgeschoten. Ook de twee jaar nadien zal het nog regelmatig clashen tussen de twee fracties. CD&V ondervindt moeite om een bijna even grote partij naast zich te dulden, N-VA gedraagt zich op verschillende gemeenteraden eerder als oppositiepartij dan als lid van de meerderheid.

Ook Laurent Hoornaert (Tope8920) brengt de gespannen situatie meerdere keren ter sprake op de gemeenteraad. Hij vraagt meermaals: burgemeester, oe ist? “Voor ons is het duidelijk: ofwel kom je overeen, ofwel kom je niet overeen”, zegt hij daarover. “De burgemeester is de behoeder van de samenwerking van de coalitie. Nu is het blijven aanmodderen.”

28 juni 2021

Op de laatste gemeenteraad voor de vakantie dient José Victoor (N-VA) zijn ontslag in als gemeenteraadslid. De 72-jarige Langemarkenaar had bij het begin van de bestuursperiode al aangegeven niet de hele rit te zullen uitdoen. Zijn ontslag lijkt dan ook nieuws in de marge. Later zal het echter een strategische zet blijken. N-VA heeft op dat moment namelijk al eerste verkennende gesprekken aangeknoopt met Tope8920 en Vooruit en heeft absoluut een vrouw nodig als nieuwe schepen. Dat is wettelijk verplicht. Claudine Muylle, op dat moment de enige vrouw in de nieuwe meerderheid, wil wegens privé-omstandigheden echter die taak niet op zich nemen. Heidi Coppenolle, eerste opvolger na het ontslag van Victoor, zorgt voor de redding.

Iedereen zal af en toe eens wat water bij de wijn moeten doen, daar zijn we ons allemaal heel goed van bewust

10 augustus 2021

Ondertussen gonst het van de geruchten over een nieuwe meerderheid in Langemark-Poelkapelle. Die geruchten komen ook burgemeester Lieven Vanbelleghem ter ore en hij stapt naar Jean-Marie Callewaert. Vooruit behaalde bij de verkiezingen slechts één zetel, maar het blijkt nu wel een levensbelangrijke te zijn. Zowel CD&V als N-VA hebben de socialist nodig om een nieuwe meerderheid te vormen. “We hebben ruim drie uur lang met elkaar gesproken”, verklaart Callewaert over dat gesprek met Vanbelleghem. “Ik heb toen een aantal voorwaarden en eisen gesteld om met CD&V in zee te gaan. Hij zou dat bespreken binnen zijn partij, maar ik heb daar verder niets meer van vernomen. Hoewel we in de dagen die daarop volgden een paar keer hebben samengezeten naar aanleiding van verschillende activiteiten werd daar met geen woord meer over gerept. Na die bewuste 10 augustus is N-VA opnieuw komen spreken met mij en heb ik onze voorwaarden op tafel gelegd in functie wat wij het beste vonden voor de gemeente en onze partij. Omdat CD&V niets meer van zich liet horen, besloot ik verder in zee te gaan met N-VA en Tope8920.”

4 september 2021

De bom barst. Op Twitter plaatst het account Bartes73193791 een opvallende boodschap. ‘Verraad in Langemark-Poelkapelle! Huidig burgemeester Lieven Vanbelleghem weet het nog niet. Hij wordt dinsdag ek. bij het straatvuil gezet en vervangen door rivaal Dominique Cool.’ Krant van West-Vlaanderen krijgt het verhaal ook uit andere bronnen bevestigd en brengt het nieuws als eerste naar buiten. Niet veel later volgen ook alle andere nationale media. Lieven Vanbelleghem reageert meteen teneergeslagen. “Ik heb de zekerheid dat ik alles gedaan heb voor de inwoners met wat in mijn mogelijkheden lag. Straks zal ik vijftien jaar lang voor iedereen ten dienste staan. Het is mijn overtuiging dat we op een goede manier met de centen zijn omgegaan. Met CD&V en het personeel had ik een goede samenwerking van de top tot de vloer. Daarvoor ben ik heel dankbaar in het belang van de bevolking. Maar als ik eerlijk moet zijn: ik ben een stuk mijn courage kwijt. Ik heb het laatste jaar te veel moeten strijden. Bovendien was corona voor niemand gemakkelijk. Ook niet om te besturen.”

6 september 2021

Laurent Hoornaert krijgt via een omweg te horen dat CD&V nog eens met hem rond de tafel wil zitten in een ultieme poging om de situatie te ontmijnen. De fractieleider van Tope8920 gaat daar echter niet op in. Die avond staat ook een gemeenteraad geagendeerd. Met als belangrijkste agendapunt… de eedaflegging van Heidi Coppenolle. Voorts verloopt de raad alsof er niets aan de hand is. Niemand brengt het nieuws rond de politieke coup ter sprake en ook tijdens het vragenrondje komt er geen enkele opmerking vanuit CD&V-hoek. Na iets meer dan drie kwartier verlaten de raadsleden alweer OC Den Tap. “De kortste gemeenteraad ooit”, glimlacht Hoornaert bij het verlaten van de zaal.

7 september 2021

De nieuwe bestuursploeg stelt de nieuwe plannen voor in Het Munchenhof. Dominique Cool eist de burgemeesterssjerp op en zal daarbij bijgestaan worden door Peter Vantomme (N-VA), Heidi Coppenolle (N-VA), Laurent Hoornaert (Tope8920) en Jean-Marie Callewaert (Vooruit). Koen Bentein (Tope8920) vervangt Jos Meersch (N-VA) als gemeenteraadsvoorzitter. Cool opent de persconferentie met een boodschap aan zijn voorganger. “Wij roepen alle collega’s die politiek actief zijn in Langemark-Poelkapelle op om eerlijk te communiceren. Dat betekent: eerlijk toegeven dat het niet lukte in de huidige coalitie. Beide fracties waren zich daar ook ten volle van bewust. Beiden gingen dan ook op zoek naar een oplossing, waarbij de oppositieleden de sleutel vormden om een verziekte situatie in het college op te lossen. En om een slagkrachtig bestuur te vormen. Daar is nood aan in onze gemeente. Elkaar nu verwijten voor leugenaars, dat brengt helemaal niks op.”

Die drie nieuwe meerderheidspartijen willen een frisse wind door de gemeente laten waaien. “Met N-VA gaan we Tope Vooruit”, vat Cool het samen. “Waarom we deze stap zetten? Omdat er vanaf dag één al ruzie gemaakt werd in het schepencollege. Er heerst al maanden politieke onbestuurbaarheid in de gemeente.” Met tien tegen negen zetels heeft de nieuwe coalitie een krappe meerderheid, maar Cool ziet daar geen grote problemen in. “Het wordt een zoektocht naar een consensus. Het wordt dus belangrijk om veel te communiceren en iedereen zal af en toe eens wat water bij de wijn moeten doen. Daar zijn we ons allemaal heel goed van bewust. Het sleutelwoord wordt ‘samenwerking’.”

Het nieuwe bestuur werpt meteen ook enkele speerpunten op: meer inspraak voor de burgers, het bufferbekken in Langemark recreatief ontwikkelen, trajectcontrole in de Klerkenstraat, een nieuwe school opstarten in Bikschote, groen ontwikkelen in elke deelgemeente en een vermindering van de algemene gemeentebelasting. Daarnaast wordt ook het dossier-Aveve, dat een jeugdcampus zou worden, aangepast. “Daar gaan we resoluut voor een nieuwbouwproject met voorafgaand inspraaktraject.”

De drie partijen roepen een extra gemeenteraad samen op donderdag 16 september om daar de constructieve motie van wantrouwen in te dienen en zo ook officieel de macht te grijpen. (KPL/pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier