Raad voor Vergunningsbetwistingen weigert vergunning voor uitkijktoren Hoge Blekker in Koksijde

De site waar de toren zou komen. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Het ambitieuze project van de gemeente Koksijde voor een uitkijktoren op de Hoge Blekkerduin is bij een aantal buurtbewoners in het verkeerde keelgat geschoten. Zij dienden bezwaar in bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Bijna twee jaar later worden ze in het gelijk gesteld en luidt het arrest dat de omgevingsvergunning voor de uitkijktoren wordt geweigerd.

Het Koksijdse gemeentebestuur is apetrots op de geplande uitkijktoren op de Hoge Blekker, maar de buurtbewoners die de toren bijna letterlijk in hun achtertuin krijgen, zijn er minder gelukkig mee. Daarom dienden ze een bezwaarschrift in.

600.000 euro

Voor het gemeentebestuur en heel wat Koksijdenaars betekent de uitkijktoren een meerwaarde en past die perfect in het thema ‘landschapsbeleving’. Een belevingsplatform met een 22 meter hoge houten constructie creëren die een uniek uitzicht biedt was dan ook de bedoeling van het samenwerkingsproject Horizon 2025 tussen de gemeente Koksijde, de Provincie en Westtoer. Het totale kostenplaatje is intussen opgelopen tot bijna 600.000 euro (waarvan 225.000 euro subsidies).

Een aantal buurtbewoners is echter helemaal niet te spreken over deze geplande uitkijktoren. Voor sommigen zou die letterlijk in hun voor- of achtertuin komen te staan. Hun tegenargumenten vonden echter geen gehoor.

Zo’n uitkijktoren is volgens hen niet alleen een onverantwoorde, te dure investering, maar hij schendt hun privacy, hun rust en hij is een visueel storend element. Wat het gemeentebestuur als toeristische meerwaarde ziet, zien zij als een overlast die de toeloop van bezoekers met zich zal meebrengen: lawaai, meer verkeer, zwerfvuil… Bovendien vrezen ze dat al die overlast en de bouw van deze gigantische constructie schade zal toebrengen aan de natuur, aan het behoud en de verdere ontwikkeling van de habitats, waar het Agentschap Natuur en Bos (ANB) altijd de mond vol van heeft.

Gunstig advies

Nochtans had ANB gunstig advies voor de uitkijktoren gegeven, als er aan bepaalde voorwaarden zou worden voldaan. Last but not least: de waarde van de nabij gelegen huizen zal door dit project sterk dalen. Gesteund door onafhankelijk oppositieraadslid Dominique Gillet – Wolter-Hofmans dienden ze bezwaar in bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De bezwaarindieners stelden daarbij ook dat er bij de vergunningsaanvraag een project-MER-screeningsnota ontbrak (MER = milieueffectrapport red.), en vooral op basis daarvan velde de Raad voor Vergunningsbetwistingen het arrest om de vergunning te weigeren.

Oppositiepartij Koksijde Vooruit wenst nog geen uitspraken te doen over de techniciteit van het dossier. “We hebben het arrest nog niet kunnen inkijken maar kunnen wel meegeven als fractie dat je altijd vooruit moet kijken en niet vervallen in negativiteit”, reageert fractieleider Elwin Van Herck.

Sop en kool

“We kennen allemaal het NIB-fenomeen (not in my backyard). Niemand wil zo’n uitkijktoren in zijn tuin. Zeker niet als die nog moet gebouwd worden. Bijkomend zal je bij een herziening van dit project ook moeten rekening houden met een stijging van 30 % van de grondstoffen. Dat zal dus een pak meer kosten. Het sop is de kolen niet waard.”

“Laat dit arrest snel achter de rug zijn. Steek geen tijd in dat MER dat jarenlang kan aanslepen en ons alleen maar op kosten zal jagen. Om het met een woordspeling te versterken: geen nood om hier hoog van de toren te blazen. Laat de mensen van de Hoge Blekker in rust verdergaan en laten we alle energie bundelen om van de geplande watertoren in Oostduinkerke een pareltje te maken.”

Andere toren

“Daar is Koksijde Vooruit fan van de eerste minuut. Deze toren zal ook dienst kunnen doen als uitkijktoren. En misschien wel een van de hoogste. Dat kan tellen als toeristische trekpleister. We keurden alvast het eerste ontwerp goed met onze fractie. De plannen die Aquaduin daar wil opzetten zijn veelbelovend en inspirerend met misschien wel de hoogste en mooiste rooftopbar van de kust.”

“Wel vragen we nog steeds voldoende aandacht om te top van de Hoge Blekker op te frissen en de parking bovenaan aan te pakken en alle vuil te verwijderen. Koksijde Vooruit deed hieromtrent reeds een tussenkomst op de gemeenteraad. Vele mensen gaan er wandelen. Laten we een van de mooiste stukken van Koksijde in eer glunderen.”

Bedenkingen

Sander Loones, fractieleider van de N-VA-oppositie heeft ook heel wat bedenkingen: “In 2018 klonk burgemeester Marc Vanden Bussche nog erg ambitieus: ‘Parijs heeft zijn Eiffeltoren, Koksijde krijgt zijn Hoge Blekkertoren’, riep hij toen uit”

“Intussen is het dossier een symbool geworden voor dit gemeentebestuur. De bouw zou starten in 2019… maar er is nog steeds geen begin in zicht. De gemeente zou initieel 225.000 euro betalen voor de toren en de provincie zou hetzelfde bedrag opleggen… Intussen is de factuur voor de gemeente in de begroting al opgelopen tot 600.000. En nu zou blijken dat ook het vergunningsproces niet helemaal correct is verlopen? Waar stopt dit?”

Het verhaal van de uitkijktoren stopt echter abrupt… Burgemeester Marc Vanden Bussche startte de gemeenteraad van maandagavond met een verrassende mededeling: “Als we de procedure moeten herbeginnen dan wordt het project onbetaalbaar. De prijs is intussen al bijna verdubbeld. We zijn van mening dat het project daardoor niet meer uitvoerbaar is. We leggen daarom liever onze eieren in de mand van de watertoren ‘Groenendijk’ die een belevingstoren voor het publiek zal worden. We hebben intussen al contact opgenomen met Westtoer en hopen dat we de voorziene subsidies voor de uitkijktoren Hoge Blekker kunnen behouden en inzetten voor de watertoren. Het project Hoge Blekker bergen we voorlopig op in de diepvriezer.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier