PVDA Diksmuide protesteert tegen verhoging dagprijs wzc Yserheem

De dagprijs in wzc ‘t Yserheem wordt verhoogd.© MVO
De dagprijs in wzc ‘t Yserheem wordt verhoogd.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

PVDA Diksmuide vindt het niet kunnen dat de dagprijs in het woon-zorgcentrum Yserheem wordt verhoogd. Dat de dagprijs bij de laagste in de regio is, vindt de partij een fout uitgangspunt om de verhoging door te voeren.

“Als reden voor de verhoging wordt gewezen enerzijds op het structureel verlies en anderzijds op het feit dat de dagprijs in Yserheem bij de laagste is in de regio”, vertelt Rudi Vanagt, voorzitter PVDA Diksmuide. “In de gemeenteraad hebben enkel N-VA (‘te veel verhoging in één keer’) en SP.A (‘te hoge kosten voor organisatie ANKER’) hiertegen weerwerk geboden. Het structureel verlies wordt echter gecreëerd door de overheid zelf, want alle woon-zorgcentra stellen volgens de Rusthuisbarometer meer personeel te werk dan wettelijk voorgeschreven en gesubsidieerd.

In de publieke sector zou men per tien werknemers vier werknemers méér in dienst hebben volgens PVDA-Vlaams volksvertegenwoordiger Kim De Witte. “De vorige Vlaamse regering besliste ook om de erkenningen voor zwaar zorgbehoevenden te blokkeren. Ongeveer 15.000 zwaar zorgbehoevende bewoners worden vandaag niet als dusdanig erkend. De wzc krijgen enkel subsidies voor een licht zorgbehoevende. Extra personeel wordt betaald met geld van de bewoners, die hun rusthuisfactuur jaar na jaar zien toenemen.”

Maximumfactuur

Volgens de PVDA moeten de personeelsnormen drastisch omhoog zodat er geen woekerprijzen meer gevraagd moeten worden. De PVDA stelt een maximumfactuur voor die nooit hoger mag zijn dan het pensioen van de betrokkene.

De ouderenzorg moet volgens hen integraal onderdeel worden van de nationale sociale zekerheid, die wél betaalbaar is: volgens het federaal planbureau lopen de vrijstellingen aan sociale bijdragen voor de sociale zekerheid nu al op tot 16,03 miljard euro per jaar. Met één tiende daarvan kunnen de personeelsnormen worden verhoogd en kan voor iedereen een goede en betaalbare ouderenzorg worden gegarandeerd.

Verantwoordelijkheid

De juiste vraag is: hoe willen we omgaan met onze ouderen? “Positief in Yserheem is de douche in elke kamer, en dat de was en het incontinentiemateriaal in de dagprijs zijn inbegrepen”, zegt Rudi Vanagt. “Waardig ouder worden in een woon-zorgcentrum is belangrijk. Uit de Rusthuisbarometer blijkt dat slechts één op vier een inkomen heeft dat hoog genoeg is om zijn rusthuis te betalen.”

“De dagprijs mag dan ook niet hoger zijn dan het pensioen. Met de huidige dagprijs (49,59 euro per dag voor Diksmuidelingen) is een netto pensioen van 1.500 euro net voldoende om deze dagprijs betalen. Velen hebben een nog lager pensioen. Een stad/gemeente heeft ook een sociale verantwoordelijkheid. Die houdt in dat de Vlaamse en federale overheden op hun verantwoordelijkheid worden gewezen om te investeren in ouderenzorg. In plaats van te zwijgen en de lasten op de zwakste schouders te leggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier