Provincie herbestemt Egemse kleiputten definitief naar publiek natuurgebied

Redactie KW

De provincieraad West-Vlaanderen keurde, na openbaar onderzoek, de omvorming van de kleiputten van Egem naar een publiek groengebied van 33 hectare definitief goed.

Het gebied ligt in een groenarme regio, op de grens met Ardooie en Wingene, op 2 kilometer van het centrum van Egem. De groeve zelf is ongeveer 27 meter diep. In 2011 sloot de steenbakkerij de deuren. De kleigroeve in het noorden wordt her bestemd naar een toegankelijk natuurgebied met bos en water.

Provincieraadslid Simon Bekaert (Vooruit): “De groeve wordt gedeeltelijk met water opgevuld, en gecompartimenteerd zodat we verschillende stukken natuur kunnen ontwikkelen. Er wordt ruimte bestemd voor twee onthaalpunten, met randparking voor bezoekers, één in het zuiden ter hoogte van de Egemstraat en een kleinere in het noorden ter hoogte van de Nieuwe Egemseweg. Op verschillende plaatsen worden doorsteken voor wandelaars en fietsers voorzien. Er wordt een perceel aangeduid voor een mogelijk cafetaria.”

Waterbekken

De huidige put is tot 27 meter diep. Tot op vandaag wordt die constant opgepompt, en wordt het water in de Roobeek geloosd.

“We zijn van plan om de groeve weer met water te laten vollopen. Het gaat om een gedeeltelijke gecompartimenteerde opvulling in functie van de natuurontwikkeling. We zullen niet elk niveau even hoog laten vollopen. Het water zal tot maximum 25 meter diep zijn.” Het bestaande terrein van de steenbakkerij zelf (9,7 ha) wordt omgezet naar kleine bedrijvigheid.

Er wordt ook een waterbekken voorzien voor de landbouw (2,8 ha). “Voor onze partij is vooral de herbestemming naar nieuw natuurgebied belangrijk”, aldus Bekaert, “hiermee zorgen we voor nieuwe waardevolle natuur in onze regio.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.