Alleenstaanden betalen vanaf 2023 minder provinciebelastingen

© Pixabay
Phebe Somers

Al jarenlang betalen alleenstaanden iets meer provinciebelastingen dan volwassenen die samenwonen met een partner. Vanaf volgend jaar wordt die anomalie weggewerkt. Maar ook voor grotere families is er goed nieuws: los van een indexatie van 1 euro worden de provinciebelastingen niet verhoogd, ondanks de vele investeringen die nog gepland staan.

Symbolisch

Rekening houdend met de indexatie zouden West-Vlaamse alleenstaanden 24 euro moeten betalen – een euro meer dan dit jaar -, terwijl gezinnen van twee volwassenen of meer slechts 44 euro moeten ophoesten. Gedeputeerde Jean de Bethune laat weten dat deze ongelijkheid eindelijk tot het verleden zal behoren:

“Vanaf aanslagjaar 2023 zal de provinciebelasting van een alleenstaande exact de helft bedragen als die van een gezin, 22 euro dus. Voor alleenstaanden met een verhoogde tegemoetkoming zal dat 17,50 euro zijn. In de praktijk gaat dat maar over een paar euro’s, maar het gaat om het principe. Ik heb proberen opzoeken waar die ongelijkheid vandaan komt, die bestaat al decennia lang blijkbaar, maar ik weet het nog steeds niet.”

“In de praktijk gaat dat maar over een paar euro’s, maar het gaat om het principe”

Ondanks de crisis zullen alleenstaanden dus minder provinciebelastingen moeten betalen dan vorig jaar. Over het algemeen werd er een indexatie van 1 euro toegepast, los daarvan worden de belastingen niet verhoogd. Dit geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven, tweede verblijven en jachtverlof.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.