Provincie West-Vlaanderen koopt kasteeldomein Le Chalet op: “29,2 hectare bos en geschiedenis”

Burgemeester Wieland Demeyer en gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe voor de chalet. © EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Het kasteeldomein van de familie Geelhand de Merxem werd aangekocht door de provincie West-Vlaanderen. Het domein is gelegen in de Reningelststraat in Kemmel en wordt Le Chalet genoemd. Schepen van Milieu en Landbouw Jean-Pierre Geelhand groeide op in dit landhuis. De provincie maakt het park publiek toegankelijk, de gemeente Heuvelland engageert zich om de uitbating van het gebouw te coördineren.

Met de aankoop van het kasteeldomein verstevigt de provincie West-Vlaanderen haar aanwezigheid in Kemmel. Eerder werd ook een provinciaal domein ingericht op de Kemmelberg en dit vanaf 1995. “De uitbreiding heeft een totale oppervlakte van 29,2 hectare en bestaat uit zeer waardevol bos en het historisch parkdomein in Kemmel met de chalet van de familie Geelhand de Merxem”, aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe.

“Deze aankoop moet het provinciedomein verder versterken op vlak van natuur en recreatie, met onder meer een uitbreiding van het Kemmelberg-wandelpad richting Kemmel, op dit moment al het populairste wandelpad van West-Vlaanderen.”

Ook de historische link met de Warande wordt hersteld. “Na de vernielingen tijdens WO I kregen we namelijk een splitsing in een noordelijk (nu parkdomein Geelhand) en zuidelijk (nu Warande) domein, verbonden door de Kasteeldreef. Met deze aankoop wensen we deze historiek, samen met de gemeente Heuvelland, in ere te herstellen en publiek te maken voor bezoekers.”

“Sinds 1969 is de Warande toegankelijk als Provinciedomein, met deze aankoop komt het parkdomein ten Noorden van Kemmel erbij. De unieke kwaliteiten van het landschapspark met chalet uit de late 19de eeuw zijn nog grotendeels aanwezig en kunnen verder opgewaardeerd worden. Dit park moet in de toekomst een aantrekkelijk instappunt vormen en aansluiten op de bestaande wandelnetwerken richting Kemmelberg.”

“De gemeente zal een openbare procedure lanceren om een project te selecteren”

“Een aanliggend perceel, gelegen aan de Kemmelstraat, dient om de toenemende druk van bezoekers richting Provinciedomein Kemmelberg op te vangen en wordt ingericht als publieke parking. Op de vrije percelen wordt nieuw bos (3 hectare) aangeplant, op de percelen aan de Willebeek wordt gekeken om de capaciteit inzake waterbuffering op te waarderen.”

“In het kader van klimaatrobuuste waterbuffering worden de bestaande domeinvijvers aangesloten op de Willebeek. Deze waterloop heeft door eerdere afkoppelingsprojecten een sterk verbeterde waterkwaliteit. De Willebeek voert het water van het oostelijk deel van de Kemmelberg en Kemmel-dorp af naar het afwaarts gelegen watergevoelige stadscentrum van Ieper. In de zomer van 2019 en 2022 viel de vijver geheel droog.”

Tegelijkertijd met deze aankoop sluit de provincie een erfpacht voor het gebouw de Chalet af met de gemeente Heuvelland voor 50 jaar. “In dit erfgoedpand zullen we in de toekomst een uitbater zoeken om een nieuwe, publieke bestemming te geven aan het gebouw. Het komende jaar worden alvast een aantal activiteiten gepland op de site”, duidt burgemeester Wieland De Meyer deze erfpacht. “Het moet breder zijn dan een woning, maar verder zijn er eigenlijk veel mogelijkheden in dat gebouw, zoals een restaurant of logies. De gemeente zal een openbare procedure lanceren om een project te selecteren. Wat het wordt, kunnen we dus nog niet zeggen.”

Geschiedenis

Het verhaal van de chalet gaat terug naar de negentiende eeuw. Een chalet uit Zweden werd toen uit elkaar gehaald om in Kemmel opnieuw te monteren. De houten constructie is tijdens WO I met de grond gelijk gemaakt en in 1927 vervangen door een groter stenen formaat met extra toren. Opdrachtgever was Gustave Bruneel de la Warande.

Zijn kleindochter Anne-Marie huwde met Raymond Geelhand de Merxem en woonde er samen met de kinderen Annick, Axel, Sylviane, Jean-Pierre en Patrick vanaf 1946. Later werd het kasteel bewoond door Patrick Geelhand de Merxem. Hij overleed dit voorjaar tijdens een jachtongeval. Het kasteeldomein stond als gevolg al sinds begin vorig jaar te koop.

(MD/foto EF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.