Procedure voor verkoop van oud-gemeentehuis in Geluwe opgestart

Het oud-gemeentehuis, dat nog amper wordt gebruikt, zal dus verkocht worden.© LVW
Het oud-gemeentehuis, dat nog amper wordt gebruikt, zal dus verkocht worden.© LVW
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Wervik start de procedure op voor de verkoop van het oud-gemeentehuis in Geluwe. “Zoals we in het verleden hebben aangehaald, is het steeds de bedoeling geweest om het te verkopen”, aldus burgemeester Youro Casier (SP.A).

“Vooraleer we het gewezen gemeentehuis op de markt kunnen zetten, hebben we een schattingsverslag laten opmaken om na te gaan wat de waarde van het gebouw is. Dit verslag is nu binnen”, zegt burgemeester Casier. De schattingsprijs bedraagt 210.000 euro.

Het gemeentehuis is een ontwerp van architect C. Halsberghe (Menen) van 1924. Het werd ingehuldigd in 1928. Het wordt nog amper gebruikt, terwijl de energie- en onderhoudskosten wel oplopen. Het pand is bovendien niet goed toegankelijk, want er is geen lift. Dat maakt het voor rolstoelgebruikers en hoogbejaarden onmogelijk om op de eerste verdieping bijvoorbeeld een burgerlijk huwelijk, een huwelijksjubileum of een kampioenenhulde bij te wonen. In juli vorig jaar vond om die reden trouwens het allerlaatste burgerlijk huwelijk plaats.

Dinsdag op gemeenteraad

Bedoeling is dus het gewezen gemeentehuis te verkopen. Wel met de voorwaarde dat de gevel behouden blijft. In de vorige legislatuur zijn er nog pogingen geweest om de gevel te laten beschermen. De administratie Onroerend Erfgoed is daartoe evenwel niet geneigd. Er kwam hiervoor een ambtenaar op plaatsbezoek. Volgens de administratie Onroerend Erfgoed is het te weinig om het als monument te laten beschermen.

De oppositiepartij CD&V pleitte vroeger voor een raadpleging van de bevolking, zodat iedereen de kans kreeg om mee na te denken over een herbestemming van het oud-gemeentehuis. De digitale gemeenteraad buigt zich dinsdag over het principieel akkoord tot verkoop.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.