https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oostrozebeekse oppositie hekelt aanpak dossier biokippenbedrijf

Volgens de oppositie werd het biokippendossier niet vakkundig aangepakt door de raadsman van de gemeente. (foto CLY)
Volgens de oppositie werd het biokippendossier niet vakkundig aangepakt door de raadsman van de gemeente. (foto CLY)
Redactie KW

Nu de aanvrager groen licht kreeg voor de inplanting van een biokippenbedrijf in de Hoogleenstraat, pakte raadslid Marleen Lefebre van Inspraak.nu uit met kritiek aan het adres van de meerderheid, die volgens het raadslid het dossier verkeerd heeft aangepakt.

Marleen Lefebre wees de burgemeester erop dat diens raadsman het belangrijke argument van de stikstof- en ammoniakvervuiling niet heeft aangewend in zijn verdediging: “Onze fractie heeft zich nooit gekant tegen het renoveren van de uitgeleefde hoeve op het Hoogleen, maar wij hebben ons wel steeds gekant tegen de inplanting van een kippenbedrijf in kwetsbaar landschappelijk waardevol gebied.”

“De gemeente heeft zich wel verzet tegen het afleveren van een omgevingsvergunning, maar werd daarin niet gevolgd. Jammer genoeg wordt in het arrest met geen woord gerept over de stikstofuitstoot en ammoniakvervuiling. Precies dat belangrijk argument heeft de gemeente nagelaten om voldoende uit te spelen. Wat gaat de gemeente doen? Wordt er cassatieberoep aangetekend?”

Geen stappen meer

Burgemeester Luc Derudder was serieus in zijn wiek geschoten: “Dit was een heel complex dossier, waar wij met het college veel energie hebben ingestopt. Wij hebben een beslissing genomen in eer en geweten. Ik ga helemaal niet akkoord met uw bewering dat wij onvoldoende argumenten hebben aangehaald.”

“Wij zijn dan ook niet van plan om nog stappen tegen de inplanting van het biokippenbedrijf te ondernemen. Wel hebben wij een belangrijke clausule uit de brand gesleept: dat een uitbreiding richting Molstenstraat nooit mogelijk wordt. Bovendien is het ook zo dat het stikstofarrest er pas gekomen is na de beslissing van de deputatie.”

Marleen Lefebre vroeg de burgemeester ten slotte of het bestuur van plan is om de kwaliteit van het Mandelwater geregeld te controleren om te zien of de inplanting van een biokippenbedrijf invloed heeft op de kwaliteit ervan. Het raadslid riep ook op tot het maken van een RUP van de resterende openbare ruimtes, zodat een dossier als dit niet meer kan voorvallen.

(CLY)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten