https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oostends stadspersoneel houdt nieuwe actie tegen privatisering van openbare diensten

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het ACV Openbare Diensten en het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt (VSOA) hielden dinsdagmiddag stiptheidsacties ter hoogte van het Stadhuis tegen de privatisering van de openbare zorg. Onder hen heel wat medewerkers die tegen de privatisering van de gezinszorg en de thuiszorg zijn.

Het ging dan wel om prikacties overal ter lande omdat de vakbonden vinden dat de publieke zorgsector op het spel staat, toch werd het Oostendse Stadhuis niet zomaar uitgekozen. De geruchten – die ondertussen concreet geworden zijn – dat de catering, de thuiszorg en de gezinszorg die nu tot de stedelijke taken behoren, geprivatiseerd zullen worden, doen al sinds 2019 de ronde. I-mens neemt er per 1 januari 2022 zowel de gezinszorg als de aanvullende thuiszorg over van de stad.

Tot groot ongenoegen van het stadspersoneel en de vakbonden. “De aanwezigen riepen burgemeester Bart Tommelein op naar beneden te komen en uitleg te verschaffen over de toekomst, maar die bleek niet aanwezig te zijn. “Het personeel zal minstens hetzelfde statuut krijgen als ze hier bij de stad hebben”, houdt de burgemeester voet bij stuk.

De oppositie denkt na over juridische stappen. “De plannen zijn dan wel concreet, toch geven wij niet op, al moeten we juridische stappen ondernemen”, zegt John Crombez (Vooruit). “Uitbesteden was niet aan de orde, want het waren zeer goed werkende diensten. De stad verstopt zich achter het argument dat ze dat doen om budgettaire redenen. Dat blijkt niet te kloppen. Gezinnen zitten al maanden in onzekerheid en moeten uitkijken naar een nog meer onzekere toekomst.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.