Oostends gemeenteraadslid Michael Vanhee promoot sjerp voor raadsleden

Vooruit-gemeenteraadslid Michael Vanhee met sjerp: “Ik hecht veel waarde aan traditie en protocol.” © EFO
Redactie KW

Op officiële plechtigheden dragen sommige gewone gemeenteraadsleden sinds kort ook een sjerp. Oorzaak : Michael Vanhee verscheen op 21 juli met een sjerp op de officiële hulde. Het jonge Vooruit-raadslid noemt het “een signaal aan wie neerkijkt op mensen uit een sociale woonwijk.”

Iedereen kent de sjerp van de burgemeester met de Belgische driekleur of de sjerp voor schepen met de Vlaamse kleuren zwart en geel. Oostende maakte kennis met de sjerp voor gemeenteraadsleden, geïntroduceerd op 21 juli door gemeenteraadslid Michael Vanhee (Vooruit). “In de rood-gele kleuren van de stad en met het wapenschild van Oostende”, zegt oppositieraadslid Vanhee die sindsdien getooid met zijn sjerp op de officiële plechtigheden postvat bij de leden van het schepencollege.

Hij ontkent dat het is om hen te jennen : “Het was stadsgenoot en Groen-provincieraadslid Herman Lodewyckx die me er op wees dat gemeenteraadsleden ook een sjerp mogen dragen. Ik wist daar niet van, zocht het uit en het mag. Ik liet er prompt één maken voor 150 euro, volgens de officiële voorschriften mét wapenschild.”

Vanhee noemt verschillende redenen voor zijn actie: “Ik hecht veel waarde aan traditie en protocol. Ik ben voortaan herkenbaar voor de mensen die ik vertegenwoordig en het is een vorm van respect naar de organisatoren van een plechtigheid om je netjes te kleden en een sjerp te dragen die past bij je titel. En ik wil ook een signaal geven aan al wie neerkijkt op mensen uit een sociale woonwijk, zoals de Nieuwe Stad, dat ook wij tot de in de hogere echelons van het stadsbestuur kunnen geraken.”

Zijn initiatief kreeg inmiddels navolging want op de recente novemberplechtigheden verschenen ook andere gemeenteraadsleden met een sjerp. Danick Minne (Open VLD) : “We hebben beslist om met onze fractie voortaan ook een sjerp te dragen op officiële plechtigheden.” Bij N-VA (vier gewone raadsleden) is de zaak nog niet ter sprake gekomen en ook in zijn eigen Vooruit-fractie (elf leden) is Vanhee de enige die een sjerp draagt.

Bij Vlaams Belang (zes raadsleden) heeft Christian Verougstraete wel oren naar het idee : “Op 21 juli zijn we niet aanwezig, maar op andere plechtigheden wel en het is geen slecht idee om daar ook een sjerp te dragen. Zo leren de mensen je als gemeenteraadslid kennen.“ Michael Vanhee heeft er geen probleem mee dat zijn voorbeeld navolging kent : “Een goede zaak voor het gewone gemeenteraadslid. Ik zal mijn sjerp nog lang blijven dragen.”

(EFO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.