Ook voor 37.500 euro wil niemand piepklein keukentje in stadhuis van Damme installeren

De herinrichting en modernisering van het stadhuis loopt niet bepaald van een leien dakje. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
De herinrichting en modernisering van het stadhuis loopt niet bepaald van een leien dakje. (Foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Nadat de de installatie van de lift in het stadhuis al enorm veel vertraging opliep, vindt de Stad nu ook geen enkele aannemer bereid om er een klein keukentje te installeren. Ook niet voor 37 500 euro… Zo wordt de herinrichting van het stadhuis een project met bijzonder veel hindernissen.

De herinrichting en modernisering van het stadhuis in Damme – gebruikt voor de zittingen van de gemeenteraad, voor recepties, presentaties en tentoonstellingen – loopt niet bepaald van een leien dakje. Zo waren er onder meer problemen met de elektriciteitswerken waardoor de klok op het stadhuis en de werking van de beiaard verstoord werd. Ook de installatie van een nieuwe keukentje voor gebruik bij recepties en banketten blijkt niet evident.

Het was gemeenteraadslid Kelly De Sutter (Damse Belangen) die enkele maanden terug opmerkte dat er een toch wel erg groot bedrag voorzien werd voor het installeren van een keukentje van 3 meter op 2,20 meter.

Duur houten meubel

“Afgerond 37.500 euro, dat is toch wel erg veel geld voor zo’n klein keukentje en dan nog eens zonder koelkast, diepvries, oven of microgolf”, liet het raadslid toen in de gemeenteraad optekenen. “We spreken hier dus over het houten meubel met dampkap, kookplaten, een gootsteen en een boiler. Voor dat houten meubel alleen al wordt er 22.000 euro voorzien, zo is te zien in het bestek.” 37.500 euro is ook volgens onafhankelijke waarnemers inderdaad een ruim bemeten bedrag voor een keukentje van beperkte omvang en met dito voorzieningen dus zou mogen verwacht worden dat toch wel een aantal aannemers of gespecialiseerde installateurs zich aanmelden om het order binnen te halen. Maar niets is minder maar, zo bleek toen schepen van Financiën Bart Desutter (CD&V+) vorige week voor ons de investeringen voor 2021, waaronder ook de herinrichting van het stadhuis, toelichtte.

“Vreemd genoeg heeft er nog niemand zich aangemeld hiervoor”, zei schepen Desutter. “We begrijpen het eigenlijk zelf ook niet zo goed… Nu overwegen we om het keukentje ‘in eigen regie’ te installeren want het is sowieso wel de bedoeling om verder te gaan met deze nodige herinrichting en modernisering.”

Lift bijna klaar

De installatie van de lift in een koker aan de achterkant van het gebouw liep ook al heel wat vertraging op; de lift wordt al zo’n twee jaar in het vooruitzicht gesteld. Het probleem was aanvankelijk dat de koker waar de lift in moest komen te nauw bemeten bleek; geen enkele leverancier kon er een geschikte lift voor leveren. Veel nieuwe studies en aanpassingswerken later lijkt dat probleem nu toch van de baan. Burgemeester Joachim Coens (CD&V+) maakt zich sterk dat de lift nog deze maand januari in gebruik zal kunnen genomen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier