Ook gemeente Jabbeke zet in op thuiswerk

In Jabbeke werd een extra infoblad uitgegeven om de coronamaatregelen toe te lichten. © Davy Coghe
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Daniël Vanhessche (CD&V) benadrukt dat Jabbeke niet in slaap is gevallen.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“Het schepencollege vergadert wekelijks via conference call. De gemeenteraad van april werd afgelast, in mei zal die plaatsvinden via conference call. Onze IT-mensen bekijken momenteel de mogelijkheid om de burger van thuis uit de gemeenteraad mee te laten volgen.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Voorlopig nog geen, maar aangezien er heel wat vergaderingen geannuleerd worden, zal dit allicht wel vertragingen tot gevolg hebben.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Het algemeen telefoonnummer blijft actief. Men probeert de mensen zoveel mogelijk telefonisch te helpen, langskomen op de dienst blijft de uitzondering. De maatregelen communiceren we via onze website, Facebook en andere digitale middelen. Er werd ook een extra infoblad uitgegeven.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Naar de bevolking toe werden er nog geen extra financiële maatregelen genomen. Dit wordt later geëvalueerd.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Wie van thuis uit kan werken, doet dit. Het technisch personeel bij wie de ‘social distancing’ niet gewaarborgd kon worden, bleef in maart thuis met behoud van wedde. Sinds 6 april komen die mensen beurtelings werken en daarvoor krijgen ze een premie ‘gevaarlijk werk’. De weken waarin ze niet werken, zijn ze technisch werkloos.” (WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.