OCMW’s Poperinge en Heuvelland gaan nauw samenwerken

Schepen Bryan Vanderhaeghe: “Een studiebureau zal onderzoeken hoe we best kunnen samenwerken.” (foto MD) © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Tijdens de gemeenteraad van Poperinge werd een overeenkomst goedgekeurd om de woonzorgvoorzieningen van het OCMW Poperinge en het OCMW Heuvelland nauwer te laten samenwerken. “Beide besturen zijn overtuigd van het kwalitatief openbaar woonzorgaanbod, maar samenwerking zal nodig zijn.”

De woonzorgcentra Huize Proventier uit Poperinge en St.-Medard uit Wijtschate willen nauwer samenwerken. Die intentie werd uitgesproken op de Poperingse gemeenteraad en wordt midden september voorgelegd aan de gemeenteraad van Heuvelland. Er zal ook een studiebureau worden aangesteld dat onderzoekt onder welke vorm de beide OCMW-rusthuizen kunnen samenwerken.

“De rol van de lokale overheid is in permanente evolutie”, zegt de Poperingse schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen). “Daar waar tot voor kort de nadruk lag op beheerders- en uitvoeringsrollen opnemen, wordt steeds meer verwacht van de lokale overheid dat ze sturend gaat optreden. Dat is niet anders bij de lokale woonzorgverlening, waar de lokale overheid wordt geacht de rol van buurtzorgregisseur op te nemen.”

“Dat betekent niet dat alle uitvoerende taken aan de vrije markt moeten worden overgelaten. Een aantal besturen, waaronder die van Poperinge en Heuvelland, zijn nog steeds overtuigd van de meerwaarde van een woonzorgaanbod. Maar die overtuiging maakt hen evenwel niet blind voor de snel veranderende woonzorgsector.”

Geen taxshift

Volgens Bryan Vanderhaeghe (Samen) zijn beide besturen overtuigd van het openbaar woonzorgaanbod, maar zal samenwerking nodig zijn: “Maar deze overtuiging maakt ons niet blind voor de snel veranderende woonzorgsector, die de voorbije tien jaar gekenmerkt werd door heel wat uitdagingen. Zo zijn er uitdagingen als de personeelsschaarste, de zorggraad die stijgt en steeds strenger wordende regelgeving.”

“Daarnaast zijn er ook financiële uitdagingen. De ligdagprijs is al vrij hoog voor heel wat mensen en die financiering zal verder onder druk komen te staan. Bovendien kunnen openbare woonzorgcentra niet rekenen op de voordelen van de taxshift en hebben wij een ander personeelsstatuut. Het gevolg is dat er de jongste jaren een privatiseringsgolf plaatsvond en het aantal openbare woonzorgcentra in Vlaanderen sterk daalde. Onze beide gemeentebesturen zijn overtuigd van het belang van een openbaar woonzorgaanbod dat concurrentieel is en kwaliteitsvolle, betaalbare woonzorg aanbiedt.”

“Samenwerking kan voordelen hebben op financieel vlak, door bijvoorbeeld in groep aan te kopen. Op vlak van personeel kunnen we expertise delen en strategisch spelen we in op mogelijke opgelegde fusies van hogerop. Een onderzoeksbureau moet nu nagaan op welke manier we best samenwerken. Beide besturen hebben een verleden van goede samenwerking en wensen die ook in de toekomst verder te zetten en waar mogelijk uit te breiden”, besluit schepen Vanderhaeghe.

(AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier