Nieuwpoort belt 80-plussers

Geert Vanden Broucke. (foto IV) © IV
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Geert Vanden Broucke (CD&V) benadrukt dat een veiligheidsadviseur ervoor zorgt dat de maatregelen gevolgd worden.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“De voltallige gemeenteraad komt samen, zij het dan digitaal. De burger zal dat niet kunnen meevolgen. Ook het schepencollege kan dankzij deze technologie zijn wekelijkse zittingen blijven organiseren.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Niet van toepassing.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“We hebben een infolijn en een e-mailadres waar burgers terechtkunnen met vragen. We bezorgden bewonersbrieven deur-aan-deur en schreven de 75-plussers nog eens extra aan op naam. Voorts hebben maatschappelijk werkers van onze stad vele 80-plussers kunnen opbellen. Wie dat wenst wordt wekelijks opgebeld, boodschappendiensten zijn opgestart door vrijwilligers.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen?

“De controle op het betalend parkeren, het innen van parkeergelden en het onderhoud van parkeermeters is in onze stad uitbesteed aan een extern bedrijf. Wij hebben daar geen inmenging in. Wel is het zo dat inwoners doorgaans een bewonerskaart hebben en dus een voor hen gratis parkeerplaats kunnen vinden. Bezoekers kunnen door de coronamaatregelen niet naar de kust afreizen en er dus ook geen parkeerretributie oplopen.”

5. Wat met het gemeentepersoneel?

“Er is niemand op technische werkloosheid gesteld. Wie thuis kan werken, werkt thuis. Voor taken waarbij niet van thuis gewerkt kan worden, kijken we zeer strikt toe dat alle maatregelen gerespecteerd worden. We focussen op essentiële dienstverlening en respecteren daarbij alle maatregelen. Onze veiligheidsadviseur zorgt ervoor dat onze medewerkers maximaal beschermd worden.”

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.