Nieuwe voorzitter en ondervoorzitter bij Vooruit Oostende

Björn Pannecoucke© gf
Björn Pannecoucke© gf
Hannes Hosten

Vergeet SP.A-Stadsmakers, ook in Oostende heten de socialistische partij en beweging voortaan ‘Vooruit’. Vooruit Oostende heeft ook een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter: Björn Pannecoucke (43) en Maartje Snoeck (23) willen als team samenwerken.

Van 29 maart tot 7 april konden de leden van Vooruit Oostende stemmen voor hun nieuw bestuur. 237 leden brachten – digitaal of op papier – hun stem uit. 87,3 procent verkoos Björn Pannecoucke tot nieuwe voorzitter. Maartje Snoeck werd door 87,7 procent van de kiezers op het schild gehesen als ondervoorzitter. Verder werden zes bestuursleden verkozen: Peter Desnerck, Veerle Dubois, Rob Jonckheere, Björn Tratsaert, Karel Tytgat en Keshia Van Gaeveren.

Duo aan het hoofd

Björn en Maartje stelden zich als duo kandidaat voor het voorzitter- en ondervoorzitterschap. Björn woont sinds zijn 15de in Oostende, is getrouwd, vader van drie kinderen en dagelijks verantwoordelijke van woon-zorgcentrum Lacourt. Maartje was drie jaar voorzitter van de Jongsocialisten en werkt als hulpverlener bij CAW Noord-West-Vlaanderen.

“Maartje en ik zijn tegenpolen”, zegt Björn. “Ze is een stuk jonger dan ik ben – ook al zeg ik dat niet graag – en heeft al eens op de lijst gestaan, ik nog niet. We zijn complementair. Belangrijk voor ons is om weer te luisteren naar de mensen. We beloofden nog dit jaar alle leden aan huis bezoeken, ook al moet het op de stoep. We willen weer meer mensen betrokken krijgen bij de politiek.”

“Ons heruitvinden”

Björn Pannecoucke komt uit een rood nest en is al sinds zijn jeugd lid van de socialistische partij. In 2019 engageerde hij zich voor het eerst in het bestuur in Oostende. De SP.A was toen net na 24 jaar uit de meerderheid gebonjourd. “Het is zoeken geweest”, erkent hij. “We hebben weer moeten leren oppositie voeren en velen moesten ook de teleurstelling verwerken om als grootste partij niet meer te kunnen deelnemen aan het beleid.”

Maartje Snoeck.© gf
Maartje Snoeck.© gf

“Vroeger luisterden we naar de mensen via de structuren van het beleid. Onder meer via de wijkraden, die het nieuwe bestuur jammer genoeg afschafte. Nu we in de oppositie zitten, moeten we onszelf heruitvinden en nieuwe manieren vinden om de politiek dichter bij de mensen te brengen. Heel dikwijls horen we van mensen die we tegen komen: ‘We missen junder ’. Dat wordt heel belangrijk, want de verkiezingen van 2024 zijn de eerste zonder stemplicht. We moeten de mensen overtuigen om te gaan stemmen.”

Geen Stadsmakers meer

De socialisten werden voor de jongste gemeenteraadsverkiezingen aangevuld met onafhankelijke ‘Stadsmakers’ en kwamen op als ‘Stadslijst’. Maar nu de SP.A nationaal is verveld tot de beweging ‘Vooruit’, verdwijnt de naam ‘Stadsmakers’. “Wij gaan onder de naam ‘Vooruit’ naar de verkiezingen”, bevestigt Björn. “We willen aantonen dat we de vernieuwing van Conner Rousseau volledig steunen.”

“Met het aantrekken van onafhankelijken waren wij eigenlijk voorlopers van wat nu nationaal gebeurt. Een beweging is ruimer dan een partij en ook de Stadsmakers varen nu onder die vlag. Slechts één Stadsmaker zetelt in de gemeenteraad: Mohsin Abbas. Hij had nooit een partijkaart, maar behoort wel tot de beweging. De andere Stadsmakers zijn niet meer zo zichtbaar, al heeft dat misschien ook met corona te maken. In elk geval willen we onze beweging opentrekken naar andere organisaties.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.