N-VA wil gemeenteraad over steeds duurdere brandweerdotaties

De bijdrage van de gemeente voor de brandweerzone wordt fors duurder. Daarom wil oppositiepartij N-VA een gemeenteraad om het voorstel van de gouverneur niet te aanvaarden.

De brandweer van Zonnebeke in het arsenaal op een promodag voor het coronajaar 2020.©zenon bekaert beselare ZB
De brandweer van Zonnebeke in het arsenaal op een promodag voor het coronajaar 2020.©zenon bekaert beselare ZB

“We worden gerold en mogen dit voorstel niet aanvaarden”, klinkt het bij N-VA. “In 2014 kostte onze brandweer ongeveer 200.000 euro. Met de nieuwe hulpverleningszone die werd ingevoerd moest de gemeente in 2018 293.000 euro betalen aan de brandweerzone. Ondertussen wordt dit almaar duurder, omdat de kustgemeenten die tot dezelfde zone behoren eigenlijk heel dure gemeenten zijn, met onder andere veel en vaak professionele brandweermannen.”

“Wij moeten hier deels opdraaien voor de kosten. Men slaagt er niet in om tot goede afspraken te komen tussen de burgemeesters van de zone en nu heeft de gouverneur dan maar zelf de knoop doorgehakt. Voor 2021 zou Zonnebeke maar liefst 500.000 euro moeten bijdragen en het vooruitzicht is dat wij in 2025 naar 600.000 euro zouden evolueren. Dat zijn jaarlijks te betalen sommen!”

“Dit is gewoon een verdrievoudiging van de kosten voor de brandweer. Dat is onaanvaardbaar. We roepen op om dit voorstel van de gouverneur niet te aanvaarden. Enkel de gemeenteraad kan hierin beslissen om bezwaar aan te tekenen en wel binnen de 20 dagen na betekening van de brief van de gouverneur. Er rest ons nog weinig tijd. Daarom roept de N-VA op om een gemeenteraad bijeen te roepen bij hoogdringendheid”, aldus Koen Descheemaeker.

(NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.