Matthias Vanhessche wil in 2024 wél verkozen worden: “Mijn vader is halfweg 2022 burgemeester af”

Matthias Vanhessche hoopt in 2024 opnieuw op de lijst te staan en verkozen te worden. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Matthias Vanhessche uit Jabbeke kreeg de liefde voor de lokale politiek met de paplepel ingegeven. In 2018 stond hij samen met vader Daniël op de lijst van CD&V Jabbeke. Een op voorhand verloren strijd, maar voor Matthias een mooi familiemoment én toch de start van een politieke carrière. Maar met een andere familienaam was hij nu al minstens gemeenteraadslid geweest.

Zerkegemnaar Matthias Vanhessche is de zoon van Daniël Vanhessche en Carine Becu. Hij heeft nog een broer, Frederiek. “Ik ben samen met Bo Bocher en inmiddels hebben we twee zoontjes: Thomas (4 jaar) en Wout (7 maanden). Na mijn studies Burgerlijk Ingenieur Bouwkunde ben ik aan de slag gegaan bij een van de grootste multidisciplinaire studiebureaus in België, Tractebel”, begint Matthias zijn verhaal.

“Mijn hobby’s zijn vooral voetbalgerelateerd. Zelf voetbal ik nog altijd, op het grasveld maar ook minivoetbal. Daarnaast ben ik bestuurslid bij VKSO Zerkegem en ook trainer van mijn oudste zoontje. En natuurlijk pik ik ook graag een wedstrijdje van Club mee. Daarnaast ben ik ook lid van de Wallestekkers en heb ik in het verleden samen met twee vrienden comedy georganiseerd in Jabbeke en Varsenare. Op politiek vlak ben ik voorzitter geweest van jong CD&V Jabbeke en momenteel ben ik lid van het partijbureau, partijbestuur en fractie van CD&V Jabbeke en lid van het BCSD, de opvolger van de OCMW-raad. Ik zetel ook als deskundige in de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening.”

Iets betekenen

Matthias had en heeft ambities op politiek vlak, maar moet vooral rekening houden met de politieke carrière van zijn vader Daniël. Met zijn stemmenaantal scoorde hij in dezelfde categorie als huidige CD&V-voorzitter Wim Vandenberghe of kersvers schepen Chris Bourgois. Zijn beloning was veel minder, maar dat wist Matthias op voorhand.

“Omdat het in 2018 de laatste keer was dat mijn vader opkwam, leek het me leuk om samen op de lijst te staan”

“Het was altijd al mijn ambitie om op de lijst te staan en via de politiek iets te kunnen betekenen voor Jabbeke en haar inwoners. Ik ben ook vrij actief in het verenigingsleven. Zo voel ik ook wat er leeft bij de inwoners. De politieke microbe heeft me dan ook te pakken. Doordat het de laatste keer was dat mijn vader zou meegaan, leek het leuk om er nog eens samen op te staan.”

Goed op weg

“Eenmaal je meedoet aan de verkiezingen doe je dit natuurlijk met de ambitie om zoveel mogelijk stemmen te halen en een zetel te behalen, ook al is het zo goed als zeker dat het niet mogelijk zal zijn om te zetelen. Je doet het op dat ogenblik ook om de partij te helpen om zoveel mogelijk zetels te bemachtigen, om het beleid en de programmapunten waar je achter staat, te helpen realiseren.”

“Achteraf gezien mag ik zeker tevreden zijn met het aantal behaalde stemmen. Uiteindelijk haal ik tien stemmen minder dan Wim Vandenberghe en één meer dan Chris Bourgois. Als je dan ziet dat je qua stemmenaantal tussen de voorzitter van de gemeenteraad en de nieuwe schepen van Openbare Werken zit, moet je het achteraf gezien wel jammer vinden dat je niet kan zetelen. Anders zou het een gebrek aan ambitie zijn. Dat wist ik natuurlijk op voorhand, maar het was toch de start van een aantal politieke stappen.”

“Ik denk dat we goed op weg zijn om ons verkiezingsprogramma te realiseren tegen het einde van de legislatuur. In 2024 zou ik graag opnieuw op de lijst staan. De eerste ambitie is natuurlijk om verkozen te worden. Een niet onbelangrijke eerste stap alvorens er verder kan worden gekeken”, beseft Matthias.

Familie

Bij zijn ouders staat de politiek nog centraal tot halfweg januari 2022, waarna Daniël Vanhessche de burgemeesterssjerp doorgeeft aan Hendrik Bogaert.

“Uiteraard wordt er wel eens over de politiek gepraat binnen de familie, maar het is zeker niet het enige onderwerp op de zondagse koffietafel. En het wil ook niet zeggen dat we niet eens een andere mening hebben over bepaalde onderwerpen. Maar dat is goed, want door iemand anders zijn argumenten te horen, krijg je ook meer inzicht in het onderwerp”, besluit Matthias Vanhessche.

(PA)