https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Marnix Van Daele over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: “Een bizarre stembusgang”

Marnix Vandaele. (foto RV)
Redactie KW

Drie jaar geleden waren er de gemeenteraadsverkiezingen en over drie jaar is er weer die stembusgang, dan wel op vrijwillige basis. Denken de verkozenen nu al aan wat komen zal? Blikken ze in eer en geweten, individueel of als fractie, terug op wat is geweest? We vroegen het aan Marnix Van Daele, hoogleraar aan de Gentse universiteit en raadslid voor Respect in Ruiselede.

Ter herinnering: iedereen die ook maar een beetje belangstelling koesterde voor de stembusslag, of de populariteitsproef, zag het scenario voor ogen. “Het wordt dit keer een ongezien spannende strijd. Het kan nu echt alle kanten op! Met twee sterke lijsten, Respect en RKD en de mindere god, groep Durven, die wel eens de sleutel in handen kan hebben.” Die voorspellingen klopten helemaal wat de eerstgenoemde lijsten betreft. RKD behaalde negen zetels, Respect acht. En zowaar, het verschil was pijnlijk klein. Kreten van ‘Oef’, verwarring, opluchting, ontgoocheling zijn er die verkiezingsdag zeker alom geweest.

Teneur

Marnix Van Daele nam in 2018 voor de derde keer deel aan de lokale verkiezingen. “Het was een heel bizarre stembusgang, zeker qua resultaat. Het verschil was miniem. Het ging over amper enkele tientallen stemmen. Een zenuwslopende dag met heel wat emoties en verwarring. De informatie kwam heel laat en onvolledig binnen. Uitgezette gsm’s en verkeerde informatie in een eerste fase. De uitslag was aanvankelijk gebaseerd op één telbureau in plaats van het totale plaatje.”

“Het verschil was miniem. Het ging over amper enkele tientallen stemmen”

“De teneur bij Respect was dan ook heel vreemd: tevredenheid en toch ook ontgoocheling. Stranden in het zicht van de meet, na een schitterend parcours, om het in koersterminologie te verwoorden. Extra pijnlijk was dan ook het gegeven dat we een 100-tal stemmen in overschot hadden, die geen directe zetel opleverden. Zaten die stemmen op de lijst Durven, dan was er meteen een ander verhaal, en kon de finale constellatie er heel anders hebben uitgezien. Onze lijst scoorde uitstekend, maar zelf was ik niet helemaal tevreden met de eigen score. We hadden gehoopt en verwacht dat collega Hannes Gyselbrecht hoog zou scoren. Wat gebeurde. Het was een rare uitslag, in wezen moeilijk te verwerken.”

Corona

“Van de afgelopen halve legislatuur zal iedere betrokkene de abnormale coronasituatie, en dan vooral de speciale manier van communicatie en de aangepaste zittingen van de gemeenteraad, nog lang blijven herinneren. Dat ik vandaag dieper nadenk over de lokale politiek en de krachtverhoudingen, omdat we halfweg zijn, is een foute perceptie. Men denkt daar bij occasionele ontmoetingen wel vaker aan.”

“Als fractie Respect denken we toekomstgericht en checken we wel eens wie kandidaat zal zijn, of wie we graag tot onze hechte groep zien toetreden. Ik heb alvast de beslissing genomen en zal normaliter weer kandidaat zijn in 2024. De concrete vormgeving, dat is werk voor later en tegelijk een stelselmatig groeiend proces”, besluit Marnix Van Daele uit Doomkerke.

(RVDS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.