https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Marleen Van den Bussche (63) blikt tevreden terug op politieke carrière: “Tijd om de fakkel door te geven”

Marleen Van den Bussche.
Redactie KW

Na 32 jaar zegt Marleen Van den Bussche (63) uit Maldegem de politiek vaarwel. Ze begon als gemeenteraadslid, werd daarna schepen en voorzitter van het OCMW, en schopte het vervolgens tot burgemeester. Van den Bussche was ook een van de oprichters van de nieuwe politieke beweging De Merlaan, waarmee ze in 2018 deelnam aan de verkiezingen.

Zoals ze na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 had verkondigd, geeft Marleen Van den Bussche (De Merlaan) halfweg de bestuursperiode haar politieke fakkel door aan Hilde Versluys. Haar bevoegdheden als schepen van Financiën en Sociale Zaken en voorzitter van de Bijzondere Commissie (OCMW) gaan naar haar partijgenoot Stefaan Heyndrikx, die Geert De Roo in de gemeenteraad vervangt.

Sterkste nieuwkomer

“Ik was 31 jaar toen ik in 1988 voor het eerst deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op de CD&V-lijst kreeg ik 1.100 voorkeurstemmen. Daarmee was ik de sterkste nieuwkomer, ik behaalde zelfs meer stemmen dan veel oudgedienden. Toch werd ik geen schepen. Ik moest eerst leergeld betalen en bij de verdeling van de postjes werd er met de regionale spreiding en de standen (was lid van het ACW-blok) rekening gehouden.”

“Bij de volgende verkiezingen bevestigde ik mijn goede score en werd ik schepen van Burgerzaken en Sociale Zaken. Dat was maar voor drie jaar. Toen Johan De Roo burgemeester Jean Rotsart de Hertaing opvolgde, moest ik mijn schepensjerp inleveren”, schetst Marleen Van den Bussche de eerste jaren van haar politieke carrière.

Mooi parcours

Na die licht teleurstellende start heeft Van den Bussche een mooi politiek parcours afgelegd. In de nasleep van de verkiezingen van 2000 werd ze gedurende twee bestuursperiodes voorzitter van het OCMW. In 2012, als lijsttrekker bij CD&V, werd ze verkozen tot burgemeester, in een coalitie met Groen. Bij de verkiezing van 2018 kwam ze op met de nieuwe politieke beweging De Merlaan, die drie zetels behaalde. Met haar ervaring kreeg Marleen Van den Bussche een zitje in de meerderheid, die gevormd werd door Open VLD, N-VA en De Merlaan.

“Ook in onze gemeente is de politiek harder geworden. Het kan er soms bitsig aan toegaan. Als ik op mijn 32 jaar durende carrière terugkijk, ben ik ervan overtuigd dat de mooie momenten die ik in die periode meemaakte veruit de bovenhand hebben. Ik heb de afgelopen jaren met alle partijen, behalve met Vlaams Belang, een coalitie gevormd.”

“Het belang van de bevolking primeerde altijd. Ik houd er veel goede herinneringen aan over. Onvergetelijk was de verhuis van onze senioren van het rusthuis Sint-Jozef naar de nieuwbouw van het WZC Warmhof. Ook mijn eedaflegging als burgemeester bij de gouverneur is een onvergetelijk moment. Het bezoek van koning Albert en koningin Paola en de rondleiding die ik de koningin mocht geven in het Warmhof was een absolute topper”, vertelt Marleen Van den Bussche.

Realisaties

De naam van de afscheidnemende schepen blijft verbonden aan verschillende projecten die ze de afgelopen 32 jaar heeft mee helpen realiseren. Als nieuwkomer zorgde ze er mee voor dat Maldegem in de Kinder- en Jeugdjury kwam en had ze een aandeel in de invoering van de fietsgravering. Als voorzitter van het OCMW had ze de hand in de oprichting van het sociaal huis, Senioren onder de toren, dagopvang CADO, Mindermobielencentrale, Poetspunt, MOP-team en klusjesdienst, sociale superette, verbouwing Oud Sint-Jozef tot lokaal dienstencentrum.

Als burgemeester stond ze mee aan de wieg van KAB en het nieuw jeugdhuis De Redekiel. De laatste drie jaar keerde ze vooral terug naar het sociaal luik van het beleid en zette ze haar schouders onder de Jobmaat, Aanzet, sociale kruidenier Philemon, uitbreiding psychologisch consult, menstruatiearmoede en zomerklassen.

“Toen Geert De Roo en ik besloten om mee onze schouders onder De Merlaan te zetten, hebben wij de afspraak gemaakt dat wij eerst het voortouw zouden nemen om daarna de fakkel door te geven. Wij zijn nu halfweg de bestuursperiode en de tijd om de fakkel door te geven, is aangekomen. De nieuwe schepen van Financiën kan onmiddellijk aan de slag met het schepencollege en de diensten om de begroting voor volgend jaar op te maken”, besluit Marleen Van den Bussche.

(LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.