Marc Doutreluingne maakt drie jaar na verkiezingen de balans op: “Je kan maar gewoon je best doen”
De recentste gemeenteraadsverkiezingen brachten voor burgemeester Marc Doutreluingne (Lijst Burgemeester) vooral bevestiging. In 2012 greep hij onverwacht de sjerp in Zwevegem, in 2018 bleek een groot deel van de bevolking zijn beleid wel te smaken: zijn fractie ging van 4 naar 8 zetels. “Het was dus echt logisch dat ik opnieuw burgemeester werd.”
De grootste verandering voor Doutreluingne kwam er al na de verkiezingen in 2012. “Na 30 jaar in de oppositie opeens de kans krijgen zelf het beleid te voeren: dat vergde wel een aanpassingsperiode. Dat nieuwe evenwicht vinden tussen mijn familiale en professionele leven heeft bijvoorbeeld wel wat tijd gevraagd. Net als in alle dossiers ingewerkt raken, leren omgaan met kritiek, enzovoort. Mijn tweede legislatuur als burgemeester is voor mij nu écht meer genieten, aangezien ik op mijn ervaring uit de vorige legislatuur kan terugvallen.”
Dat het aantal stemmen voor zijn fractie meer dan verdubbelde, betekende een boost voor het zelfvertrouwen van Doutreluingne. “Dat onze fractie er zo op vooruit ging, heeft me enorm veel plezier gedaan”, zegt Doutreluingne. “Het gaf echt het gevoel dat de inwoners mijn inzet gewaardeerd hadden. Het werkte alvast zeer motiverend om het nóg beter te doen deze legislatuur.”
Omgaan met kritiek
Het leren omgaan met kritiek, daar heeft Doutreluingne ook de voorbije drie jaar nog wat verder aan gewerkt. “Doe wel en zie niet om is een gezegde dat voor mij wel een belangrijke rol speelt. Het is gewoon inherent aan het mandaat als burgemeester dat je kritiek krijgt. Ik heb me daarbij neergelegd. Je kan maar gewoon je best doen.”
Mijn tweede legislatuur als burgemeester is voor mij nu écht meer genieten
Wat de Zwevegemse burgemeester verrast heeft is de symboliek achter het mandaat van burgemeester. “Dat wordt soms onderschat, maar als burgemeester vertegenwoordig je echt de hele gemeente. Jouw aanwezigheid op een evenement of huldiging of een telefoontje naar een inwoner die iets heeft gerealiseerd of heeft meegemaakt, is zó belangrijk.”
Het dodelijk ongeval van Kato is iets dat de burgemeester persoonlijk heeft aangegrepen. “Dat was een hele zware periode. Niet alleen door wat er was gebeurd op zich, maar ook omdat de reacties zo hard waren. Veel mensen achtten me persoonlijk verantwoordelijk voor het dodelijke ongeval. Ik weet uiteraard dat dat niet klopt, maar ik kon de reacties niet gemakkelijk naast me neerleggen. We hebben het parkeer- en circulatieplan van onze gemeente, dat zo goed als klaar lag, versneld ingevoerd na het ongeval. Op die manier kunnen we toch nog iets positiefs aan deze dramatische gebeurtenis koppelen.”
Klimaatplan
De Zwevegemse burgervader wil ten slotte nog aanhalen dat de gemeente in de brede regio in 2019 als eerste het klimaatbeleid hoog op de agenda plaatste en zodoende zorgde voor een concreet lokaal klimaatplan. Daar is hij ook trots op. (JM)
Verkiezingen 2018: drie jaar later
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier