Luk Schelfhout blikt terug op 3 jaar coalitie CD&V-Open VLD: “Aantal uit te voeren projecten beperken”

Luk Schelfhout langs een van de buurtwegen in Sint-Lodewijk die hij graag opgewaardeerd ziet worden. © DRD
Redactie KW

De coalitie van CD&V en Open VLD in Deerlijk is halfweg de legislatuur 2019-2024. “Er zijn zonder meer positieve zaken gerealiseerd in de voorbije drie jaar”, vindt Luk Schelfhout die al bijna vier decennia het politieke reilen en zeilen in de gemeente op de voet volgt. “Maar het is zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er staat een waslijst aan projecten op stapel. Wie zal dat allemaal betalen? Beter beperken en effectief doen.”

Luk Schelfhout (64) is met zijn bedrijf Struislux al ettelijke jaren actief in de struisvogelsector. Zeg maar de ontwikkeling van de struisvogel en producten die ervan zijn afgeleid. De jongste jaren met een duidelijke specialisatie in cosmetica. Hij heeft een grote interesse in heemkunde en cultuur, volgt sinds 1982 de gemeenteraadszittingen en dong tijdens de jongste gemeenteraadverkiezingen met de eenmanspartij Durf! zonder succes naar een zitje in de gemeenteraad. “Op persoonlijk vlak en inzake het bestuur van de gemeente is er de jongste 3 jaar niet veel veranderd”, start Luk zijn verhaal.

Halfweg de legislatuur blijft er binnen de meerderheid een gebrek aan toekomstvisie

“Voor het eerst in de geschiedenis zet een coalitie de politieke lijnen uit in Deerlijk. Dat is zonder meer een goede zaak. Ik ben nooit voorstander geweest van eenpartijregimes en ben daarom blij dat er een coalitie tot stand is gekomen. Die coalitie werkt ook redelijk goed, maar de vraag is of de gemeente daar beter van wordt. Er is nu een bepaalde oppositie binnen de meerderheid en dat is positief. De coalitie heeft het ook niet echt moeilijk. De oppositie met 2 Deerlijkenaars, 1 N-VA-er en 2 onafhankelijke raadsleden is heel zwak, eigenlijk onbestaande. Ik stel een gebrek aan dossierkennis vast. Tot concreet uitgewerkte voorstellen zijn ze nog niet gekomen. Het nieuwe schepencollege heeft enerzijds het voordeel dat er een aantal mensen bij zitten met beroepskennis, ofwel via hun professionele bezigheden ofwel via hun vrije tijd. Anderzijds stel ik vast dat CD&V en Open VLD niet altijd als ploeg acteren, maar ieder voor zich een project probeert binnen te halen.”

Buurtwegen

“Wat er volgens mij beter kan? De buurt- of trage wegen zijn een echte ramp. Wijlen Arnold Vantieghem en ’t Boompje brachten in de jaren tachtig al de buurtwegen in kaart en drongen aan om ze op te waarderen, maar daar is zoveel later nog altijd niets van in huis gekomen. Oplapwerk ja, maar niets structureels. Een gemiste kans in deze coronatijden waarin de bevolking vaker ging wandelen en fietsen. Fietsen langs heel wat van die weggetjes is levensgevaarlijk als je niet stuurvast bent. Fietstoerisme is nochtans meer dan ooit in. Om te wandelen, heb je vaak bergschoenen nodig. Met een buggy of rolstoel is het onbegonnen werk. En er maakt zoveel schoolgaande jeugd gebruik van die trage wegen… Ik pleit ervoor om alle buurtwegen op een breedte van anderhalve meter te brengen. Dat kost zowat 90 euro per lopende meter. Als je elk jaar 50.000 euro voorziet in het budget, kan je op 6 jaar heel wat kilometers aanleggen. Tegelijkertijd kan je er de cultuur dichter bij de mensen brengen. Een mooi voorbeeld op dat vlak is Anzegem, waar je bijvoorbeeld langs een landelijke weg een gedicht van Stijn Streuvels kunt lezen. Deerlijk draagt ook niet echt zorg voor zijn geschiedkundig patrimonium. Verscheidene historische graven op de kerkhoven zijn aan een opwaardering toe. Waarom geen werkgroep oprichten met vrijwilligers die dit probleem zelfstandig aanpakt? Begraafplaatsen moeten meer dan ooit bezoekplaatsen worden.”

Fusie

“We zijn op drie jaar van de volgende verkiezingen. Het feit dat er geen stemplicht meer zal zijn, zal een grote impact hebben op de verkiezingsuitslag. Het is zonneklaar dat we op termijn naar fusies gaan. Deerlijk heeft met het zwembad en het brandweerarsenaal al een duidelijke samenwerking met Anzegem. Anzegem staat economisch sterk en zijn verschillende dorpskernen zijn goed bewaard. Want wie zal dat anders op gemeentelijk vlak allemaal betalen? Er staat zoveel op het programma: De Kazerne, de uitbreiding van het gemeentehuis, de dorpskern van Sint-Lodewijk, de opwaardering van het Gaverdomein… Het is beter om het aantal uit te voeren projecten te beperken en die dan ook echt aan te pakken. Halfweg de legislatuur blijft er binnen de meerderheid een gebrek aan toekomstvisie”, rondt Luk Schelfhout af. (DRD)