https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ludwig Willaert (57) blikt terug op woelige lokale verkiezingen: “Ons verlies kwam hard aan”

(foto JCR) © JOKE COUVREUR
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De verkiezingsuitslag was in 2018 een mokerslag voor Ludwig Willaert, momenteel fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad. Er zijn volgens Ludwig meerdere redenen voor het verlies van zijn partij bij de vorige stembusslag. Eén van die redenen is volgens hem een anonieme brief waarin gesteld werd dat CD&V en N-VA een voorakkoord hadden. Bij de volgende verkiezingen wil CD&V alvast meer jongeren op de lijst.

Ludwig Willaert (57) is een oude rot in het lokale politieke bedrijf. “Ik was voor het eerst kandidaat in 1988 en zetel sindsdien onafgebroken in de raad”, weet Ludwig. “Van 1995 tot 2013 was ik ook schepen met verschillende bevoegdheden waaronder drie mandaten sport en onderwijs.”

In 2018 was Gerda Vertriest lijsttrekker voor CD&V. “Na de stembusslag was iedereen behoorlijk ontgoocheld in het resultaat”, vertelt Ludwig. “Ook Gerda was toen heel erg ontgoocheld. De uitslag is toen tamelijk hard aangekomen”. Gerda Vertriest stapte na nog geen jaar in november 2019 uit de gemeenteraad. Ze werd vervangen door Hans Mommerency.

“Een anonieme brief bepaalde mee de uitslag. Daarin stond dat we een voorakkoord hadden met N-VA, wat niet zo was”

“Politiek is voor mij een afgesloten hoofdstuk”, aldus Gerda toen we haar recent contacteerden. “We hadden dan ook op meer dan zes zetels gerekend”, stelt Ludwig Willaert. “We hadden er tijdens de vorige legislatuur tien en hadden niet gedacht dat we zo zouden dalen. Niemand van de vijf partijen had een dergelijke uitslag verwacht. Ook Open Vld niet, dat 13 van de 21 zetels binnenhaalde.”

Meerdere redenen

De pijnlijke uitslag voor CD&V had volgens Ludwig meerdere redenen. “Zo kwamen er meer partijen op dan vroeger het geval was”, aldus Ludwig. “Jarenlang waren er met CD&V en de lijst Samen slechts twee deelnemers aan de kiesslag, terwijl er in 2012 vier en in 2018 vijf lijsten naar de gunst van de kiezer dongen. Je kan ook niet naast de persoonlijke score van burgemeester Vanderjeugd kijken. Ook de burn-out van Francesco in de aanloop naar de verkiezingen heeft zeker meegespeeld.”

“Verder heeft ook de anonieme brief die kort voor de stembusslag verdeeld werd zeker een rol gespeeld. In die brief werd gesteld dat wij een voorakkoord hadden met N-VA, wat niet zo was. Tot op heden weet niemand wie die brief geschreven heeft, al zijn er natuurlijk altijd vermoedens. Het verspreiden ervan was in elk geval een belangrijke tactische zet.”

Meer jongeren

“Het verkiezingsresultaat heeft er bij mij en de rest van de partij behoorlijk ingehakt, maar eigenlijk hebben we vrij vlug onze rug gerecht en beslist om constructief oppositie te gaan voeren. We zeggen daarbij eerlijk wat we goed vinden aan het beleid en brengen ook een positieve stem uit als we iets goed vinden. We kunnen dan ook met iedereen door één deur. Zaken waar we niet achter staan zoals de verkoop van de deelgemeentehuizen in Staden en Oostnieuwkerke gaan we blijven aankaarten.”

“Onze activiteiten hebben door corona een tijd stil gelegen”, aldus Ludwig. “Onze werking draait ondertussen opnieuw op volle toeren. We gaan daarbij ook nog meer aandacht besteden aan de CD&V-jongeren. Het is de bedoeling om bij de volgende verkiezingen een aantal nieuwe mensen op onze lijst te plaatsen.”

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.