Kortrijk, Zwevegem en Koksijde Vooruit dagvaarden Conner Rousseau

Kortrijkzaan Geo Verstichel, voorzitter en medestichter van de partij.© AN
Kortrijkzaan Geo Verstichel, voorzitter en medestichter van de partij.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dat politiek platform Vooruit niet te spreken is over de naamsverandering van SP.A naar Vooruit, wisten we al. Maar gisteren ging de partij een stapje verder. Ze dagvaarden Conner Rousseau, de nationale voorzitter van Vooruit/SP.A, in kortgeding. Zo hopen ze in Kortrijk, Zwevegem en Koksijde het exclusieve recht te verkrijgen op de naam.

SP.A veranderde afgelopen zondag van naam. De socialisten gaan nu door het leven als Vooruit. Dat kondigden ze in september al aan via hun sociale media. Een halve dag later vroegen heel wat mensen zich meteen af of daar wel over nagedacht werd. Zo sprak kunstencentrum Vooruit in Gent al zijn ongenoegen uit. Ook in Zwevegem, Koksijde en Kortrijk zitten ze met de handen in het haar, daar bestaan immers al partijen die Zwevegem Vooruit, Koksijde Vooruit en Kortrijk Vooruit heten.

Problemen

“Onze partij zit vol met overgelopen sossen, je gaat mij niet vertellen dat ze bij SP.A niet wisten dat die naam al bestond”, liet een boze Geo Verstichel optekenen, voorzitter en medestichter van de partij. “Bij de volgende verkiezingen zou de naamsverandering onvermijdelijk tot problemen leiden.”

“Ook de naambekendheid die al die jaren werd opgebouwd en waarin volledig met eigen middelen en inspanningen werd geïnvesteerd, zou hierdoor in het gedrang komen. De vruchten van jarenlang hard werken in de strijd naar politieke vernieuwing, laten zij zich niet zomaar ontnemen. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Wij hebben immers een Europees patent op die naam.”

Niet meteen veranderen

Vooruit/SP.A gaf al enkele keren aan niet van gedachten te zullen veranderen. Een officiële ingebrekestelling, die enkele weken geleden werd verstuurd, bracht hen niet op andere ideeën. De zaak komt donderdag voor de rechtbank, al wordt een besluit dan nog niet meteen verwacht.

De naam Vooruit wordt al sinds 2016 gebruikt in Kortrijk, al raakte daar in 2018 geen enkele kandidaat verkozen. In Zwevegem zetelt één raadslid van het politieke platform, Koksijde Vooruit telt vier verkozen gemeenteraadsleden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.