Kortrijk krijgt adviesraad voor dierenwelzijn: “Stem geven aan zij die er geen hebben”

Dieren krijgen in Kortrijk een eigen raad.© AN
Dieren krijgen in Kortrijk een eigen raad.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijk krijgt een raadgevend comité voor dierenwelzijn. Daarin zullen onder andere dierenartsen en asielmedewerkers zetelen. Schepen Bert Herrewyn (SP.A) heeft (voorlopig) de leiding. Onder andere sociale dierenhulp en de opvang van vogels en wilde dieren zullen er op tafel liggen. “We willen vooral degene die geen stem hebben, een stem geven. Dieren kunnen niet voor zichzelf spreken”, aldus de schepen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sinds het kleine katje Sprotje in 2018 halfdood uit een oven werd gehaald, staat dierenwelzijn hoog op de agenda van heel wat Kortrijkzanen. Schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn (SP.A), beloofde toen al dat het stadsbestuur een raad voor dierenwelzijn in het leven zou roepen. Met een beetje coronavertraging, is dat nu ook gelukt. Op 19 november 2020 vond de eerst voorzichtige bijeenkomst plaats. Maandagavond gaf ook de voltallige gemeenteraad zijn goedkeuring voor het project.

“Het betreft hier echt een klankbord- en discussiegroep voor beleidsvraagstukken die handelen rond dierenwelzijn. Het voornaamste doel van de adviesvorming is om alle meningen en expertise te bundelen”, aldus schepen Herrewyn. Het advies dat de raad formuleert is evenwel niet bindend. Dat wil zeggen dat het niet moet opgevolgd worden. “Maar we geven het wel steeds door aan de gemeenteraad zodat ze er daar rekening mee kunnen houden.”

Opvangproblemen en dierenmishandeling

Aan vraagstukken in elk geval geen gebrek. “Zo willen we kijken hoe we meer kunnen sensibiliseren rond het houden van huisdieren. Mensen onderschatten soms hoeveel werk dat is. Er zal ook een concrete aanpak rond sociale dierenhulp (voor mensen die het financieel moeilijk hebben en een huisdier hebben red.) uitgewerkt worden.”

Verder ligt ook het opvangprobleem voor vogels en wilde dieren in onze regio op tafel en de vraag of mensen hun dier kunnen meenemen als ze naar een WZC gaan. Maar ook zwaardere thema’s zoals broodfok en dierenmishandeling zullen er besproken worden.

Leden zullen mensen van de politie- en gemeenteraad zijn. Ook welzijnswerkers, dierenartsen, dierenrechtenactivisten en asielmedewerkers zijn welkom. “Met die definitieve samenstelling zijn we nu nog volop bezig. Sommige groepen, zoals landbouwers, worden alleen uitgenodigd als we iets bespreken dat relevant is voor hen.”

De nieuwe raad zal twee keer per jaar vergaderen. Afhankelijk van de agenda is er een mogelijkheid voor meer samenkomsten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.