Klacht tegen cadeau aan vastgoedontwikkelaar: “Kous is hiermee niet af”

De raadsleden van Vooruit met Liesbeth Holvoet, Enigo Vandendriessche en Kurt Soenens voor het bewuste bouwproject. © FODI
Redactie KW

Vooruit dient een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de beslissing van de gemeenteraad om een stuk bebouwbare grond van 40 vierkante meter in Ingelmunster gratis weg te geven aan een vastgoedontwikkelaar.

Het bewuste stuk grond ligt in de Kortrijkstraat, waar ontwikkelaar Olin BV 21 luxeappartementen bouwt onder de naam Residentie Margaux. Toen Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche op de gemeenteraad vroeg waarom het stuk grond gratis weggegeven wordt kon niemand hier een goed argument voor geven. Zowel de oppositiepartij Vooruit als eveneens de oppositiepartij CD&V stemde tegen. De partij van de burgemeester keurde het punt wel goed en dus wordt de vastgoedontwikkelaar gratis eigenaar van een cruciaal stukje bouwgrond.

Gemeente trekt tarieven voor burger op maar geeft cadeaus aan ontwikkelaars

“De jongste maanden heeft de gemeente heel wat tarieven voor de burger opgeslagen. Kinderopvang, middagtoezicht op school, de huur van de flatjes, de prijs van een identiteitskaart: de gemeente maakte ze allemaal duurder voor de burger. De reden: stijgende personeelskosten, stijgende materiaalkosten, indexering, inflatie en hoge energieprijzen. Tegelijkertijd beslist de partij van de burgemeester om een stuk grond van 40 vierkante meter gratis weg te geven aan een vastgoedontwikkelaar uit Sint-Martens-Latem. Dit gaat er bij ons niet in. De facturen zijn voor de burger, de cadeaus voor de vastgoedontwikkelaars”, reageert Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche.

Bij Vooruit zijn ze ook niet onder de indruk van de voorgestelde oplossing die de burgemeester daags na de gemeenteraad uit zijn hoed toverde.

Speelplein

“De dag na de gemeenteraad kregen we een mailtje waarin de hij aankondigt dat hij met de ontwikkelaar van residentie Margaux overeengekomen is dat die 5.000 euro zal geven aan de gemeente om ‘een speelpleintje in de buurt’ mee aan te leggen. Voor de burgemeester is de kous hiermee af, maar voor ons niet. Integendeel, het feit dat de ontwikkelaar zo snel met 5.000 euro over de brug komt is een bewijs dat het stuk grond weldegelijk een economische waarde heeft voor hem”, vervolgt Enigo. “Een reden te meer om hier als gemeente een correcte prijs voor te vragen. Trouwens, met 5.000 euro kan je niet veel speeltoestellen zetten. Bovendien lijkt het bedrag me wat aan de lage kant. Voor een vierkante meter bouwgrond in Ingelmunster betaal je makkelijk 250 euro.” Vooruit eist dat de beslissing wordt vernietigd door de gouverneur, dat er een objectieve schatting komt van de grond én dat de overdracht tegen een marktconforme prijs gebeurt.

“Wij hebben tot op heden nog geen bericht gekregen van een klacht. Indien dit nog zou komen, zullen we binnen de voorziene termijn onze argumenten overmaken”, reageert burgemeester Kurt Windels. (PADI)

enigo.vandendriessche@ingelmunster.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.