https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kim Depoortere (SOMM) veroverde meteen een zitje in de gemeenteraad: “Denk graag mee over hoe ik dingen kan verbeteren in mijn gemeente”

Kim Depoortere kwam na de verkiezingen van 14 oktober 2018 in de gemeenteraad terecht. © Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Pers en promotie Muziekcentrum Cactus

Drie jaar geleden boekte oppositiepartij SOMM in Lichtervelde een historisch resultaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Ze verdubbelden hun aantal zetels, van twee naar vier, waardoor Kim Depoortere een plaatsje veroverde in de gemeenteraad. Samen met ons blikt ze terug en kijkt ze vooruit.

Bij velen zit zondag 14 oktober 2018 nog vers in het geheugen. Niet in het minst bij Kim Depoortere (36) van oppositiepartij SOMM in Lichtervelde, die toen voor het eerst een gooi deed naar een zitje in de gemeenteraad. Tegen alle verwachtingen in kon de partij toen vier zetels binnenhalen, wat een verdubbeling was van hun vorige resultaat.

“We hadden maandenlang naar deze verkiezingen toegeleefd, dus de ontlading die dag was enorm. We hadden gehoopt op een extra zetel, dus twee extra zetels waren een fantastisch resultaat”, vertelt Kim. Al had ze de dag zelf niet zoveel tijd om stil te staan bij de feiten.

“Die dag is werkelijk voorbij gevlogen. In de voormiddag was ik zelf van dienst in de stembus als toezichthouder en wanneer alle stemmen waren uitgebracht, begon het in spanning afwachten op de eerste resultaten. Toen duidelijk werd dat het resultaat positief was, hebben we dat natuurlijk goed gevierd.”

Trage wegen

Het politieke verhaal van Kim, die een diploma handelswetenschappen op zak heeft en momenteel werkt als financieel en operationeel manager bij een wegenbouwbedrijf, begon ruim een halfjaar daarvoor, toen partijgenoot Thijs Deklerck haar voorstelde om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op te komen voor SOMM.

“Ik ben altijd al geëngageerd geweest in de gemeente, onder andere via de jeugdbeweging. Toen Thijs me de vraag stelde, heb ik eigenlijk niet lang moeten nadenken”, aldus Kim. “Ik vind het belangrijk om mee te denken over hoe ik dingen kan verbeteren in mijn gemeente. Daarnaast ligt de partijvisie van SOMM, die zich op het groen-linkse spectrum bevindt, me enorm en voelde ik me meteen thuis in de groep.”

Hoewel de afgelopen drie jaar vooral gedomineerd werden door corona, kijkt Kim Depoortere toch tevreden terug op haar politieke parcours tot nu toe. “We hebben ons vastgebeten in het dossier rond verkeersveiligheid en mobiliteit en hebben op dat vlak al heel wat kunnen realiseren, maar het werk is nog niet af.”

“Momenteel werken we rond het terugdringen van het zware verkeer en het opwaarderen van de trage wegen, paden of wegen die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. We willen die nog meer in kaart brengen en het groen in onze gemeente in de verf zetten. Belangrijk is daarbij dat we ook altijd blijven aftoetsen wat de noden van de inwoners zijn.”

Politieke ambities

Of Kim op een carrière in de nationale politiek mikt, daar is ze nog niet helemaal uit. “Ik wil me voorlopig nog even blijven focussen op de lokale politiek, ik denk dat mijn rol hier nog niet is uitgespeeld en dat we met de partij nog veel kunnen betekenen in deze gemeente. Op dit moment heb ik daar dus nog geen ambitie voor, maar zeg nooit nooit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.