Kapper Bryan Vanderhaeghe werd meteen schepen: “Graag sociale thema’s”

Bryan Vanderhaeghe combineert het schepenambt met zijn job als kapper. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Bryan Vanderhaeghe kwam in 2018 voor het eerst op bij de gemeenteraadsverkiezingen en werd meteen schepen in Poperinge. “Pas toen duidelijk werd dat ik bevoegd kon worden voor de sociale thema’s binnen de stad, zegde ik toe”, vertelt de 34-jarige kapper uit Poperinge.

“In het middelbaar was ik geen bijster geïnteresseerde student”, blikt Bryan Vanderhaeghe terug. “Wel las ik bijzonder graag biografieën van wereldleiders. Ik ging politieke en sociale wetenschappen studeren en zo begon ook de politiek als ‘wetenschap’ me te boeien.”

“Net na mijn studies raakte ik op een avond aan de praat met toenmalig Samen-schepen Jurgen Vanlerberghe. Niet veel later werd Jurgen Vlaams parlementslid en ik zijn medewerker. Hoewel het een enorm leerrijke periode voor me werd, had ik het na een aantal jaar gehad met die abstracte, wollige resoluties en lange commissies.”

Kapper

“Het werd me duidelijk dat een loopbaan bij een politieke partij niets voor mij zou zijn. Ik schoolde me om tot kapper en ging aan de slag in het kapsalon van mijn ouders. Hoewel een zelfstandige nooit of te nimmer politieke kleur mag bekennen, twijfelde ik geen moment om in 2018 opnieuw Samen te steunen. Ik geloof in het project van de partij en ik geloofde in Jurgen als schepen. Van op de derde plaats raakte ik verkozen als gemeenteraadslid en omdat Jurgen West-Vlaams gedeputeerde werd, kreeg ik van de partij de kans om in zijn plaats schepen te worden”, aldus nog Bryan.

“Pas toen duidelijk werd dat ik bevoegd kon worden voor de sociale thema’s binnen de stad, zegde ik toe. Deze thema’s liggen me immers na aan het hart, wat toch niet onbelangrijk is als je er zes jaar rond moet werken. Corona overheerste vanzelfsprekend de eerste helft van deze legislatuur. Toch denk ik dat we tijdens de coronacrisis mooie zaken hebben kunnen doen voor onze inwoners. Zo werden vanuit het OCMW heel wat middelen vrijgemaakt om mensen te ondersteunen die het financieel moeilijk kregen.”

“Toen De Wervel haar deuren gesloten hield, heeft de Sociale Dienst zelf voedselhulp voorzien, er werden laptops ingezameld voor kinderen die er thuis geen hadden, de welzijnsdiensten hebben met hulp van vrijwilligers bijna 1.100 ouderen opgebeld om te vragen of ze ondersteuning nodig hadden. Minder opvallend, maar minstens even belangrijk vind ik de versterking van de sociale dienst. Sinds het begin van deze legislatuur kreeg onze sociale dienst een psycholoog, maatschappelijk werker, woonbegeleider, buurtwerker en een arbeidstrajectbegeleider en nog een aantal functies zitten in de pijplijn.”

Goed omringd

“En als ik al zou mogen zeggen dat het goed loopt, dan is dit vooral te danken aan de mensen rond mij. Het schepencollege waar het vertrouwen bijzonder goed zit, mijn medewerkers uit het OCMW en Huize Proventier, de medewerkers van het kapsalon waardoor ik heel wat tijd in mijn schepenambt kan stoppen… Je goed omringen en luisteren naar mensen die er meer van kennen dan jijzelf is ook een gave zeker?”, besluit Bryan Vanderhaeghe.

(AH)