Jonge vrienden starten nieuwe politieke partij V&V op: “Er is ruimte voor verbetering”

Florian Veys en Jarne Verbrugghe geloven dat er nog ruimte is voor een extra partij in Moorslede.©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Florian Veys en Jarne Verbrugghe geloven dat er nog ruimte is voor een extra partij in Moorslede.©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Redactie KW

Ze leerden elkaar kennen in de Vrije Middelbare School en merkten al snel dat ze beiden geïnteresseerd zijn in politiek. De 19-jarige vrienden Jarne Verbrugghe en Florian Veys beslisten een eigen politieke partij op te richten. In 2024 trekken ze met V&V – Verbeteren en Vernieuwen’ naar de kiezer.

Bewoners van de gemeente kregen deze week een briefje in de bus. Via de flyer stelden Jarne Verbrugghe en Florian Veys hun nieuwe partij op. V&V. Nee, de naam is niet gekozen door de eerste letter van de jonge Moorsledenaars hun familienaam, maar staat voor Verbeteren en Vernieuwen. “Het is hier zeker niet slecht om te leven, maar wij denken dat er nog dingen beter kunnen en vernieuwing ook nodig is.” De twee jonge Moorsledenaars praten zelfverzekerd over hun plannen. Hun idee om een eigen politieke partij te starten, ontstond eigenlijk al na de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Vlotter verkeer

“We volgden die verkiezingen op de voet. We vonden het vooral opmerkelijk dat het Vlaams Belang plots vanuit het niets opnieuw zoveel stemmen haalde.” Uit die verrijzing van het Vlaams Belang haalden de vrienden moed om zelf met een politieke partij te starten. “Nee, V&V is geen rechtse partij. We zijn een typische centrumpartij die naar iedereen in de gemeente wil luisteren.” Op hun flyer vermelden Jarne en Florian enkele punten waar ze in de toekomst extra aandacht willen aan geven. “Vlotter verkeer in de dorpskernen, een propere gemeente en het organiseren van meer evenementen wanneer corona dat opnieuw toelaat. Daarnaast is het ook belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de handelaars en de ondernemers die nu heel moeilijke tijden beleven.”

gemeenteraad volgen

Jarne en Florian leerden elkaar kennen in de Vrije Middelbare School in Roeselare. “We zijn allebei al enkele jaren geïnteresseerd in politiek. Tijdens onze gesprekken werd duidelijk dat onze politieke ideeën best wel gelijklopend zijn.” De jonge Moorsledenaars durfden na de vorige gemeenteraadsverkiezingen hun plan om een eigen partij op te richten uitwerken. Jarne en Florian luisterden inmiddels al naar verschillende lokale politici en volgden de voorbije maanden de gemeenteraden. Die gaan momenteel nog steeds digitaal door. “We merken dat heel wat mensen van thuis uit de gemeenteraad volgen. Misschien is het wel een idee om in de toekomst telkens de gemeenteraad op een dergelijke manier in de plaatselijke huiskamers te brengen.” Met de flyeractie zetten Florian en Jarne hun zoektocht in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 in. “We hopen om met een volwaardige lijst naar de kiezer te stappen. Wij zijn zelf nog erg jong, maar het zou ook mooi zijn dat ouderen uit de gemeenten in ons project geloven. We richten ons niet enkel op Moorslede, maar ook op Slypskapelle en Dadizele.” Jarne en Florian volgen inmiddels de lopende dossiers in de gemeente op de voet. “Sommige beslissingen begrijpen we niet altijd even goed. We denken bijvoorbeeld aan de brug in wijk de Korenwind.”

Veel partijen

In de gemeente Moorslede zijn er momenteel al vijf politieke partijen. STERK en Visie vormen deze legislatuur de meerderheid. PRO, Groep a en N-VA bevolken de oppositiebanken. De kans is niet onbestaande dat er ook een afdeling van het Vlaams Belang opgericht wordt in de gemeente.

“Wij zien het alvast niet als een nadeel dat er hier veel politieke partijen zijn. Iedere partij is anders. Wij dromen alvast om in de toekomst met één of meerdere mensen in de gemeenteraad te zetelen. En ja, waarom niet onmiddellijk in de meerderheid?” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier