Jonas Bel (29) is beëdigd als jongste schepen van Veurne

Schepen Jonas Bel is al tien jaar politiek actief, maar “ik reken mezelf nog altijd bij de jeugd.” (foto MVO) © Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de laatste gemeenteraad heeft Jonas Bel de eed afgelegd als opvolger van schepen Celine Mouton (Veurne Plus), die voor een nieuwe professionele uitdaging naar Azië verhuist. Met zijn 29 lentes is Jonas de benjamin in het schepencollege, maar hij komt zeker niet onbeslagen op het politieke ijs.

Amper negentien was Jonas, toen hij zich politiek engageerde.

“De politieke wereld heeft mij altijd geïnteresseerd en daarbij sprak vooral het socialistische gedachtegoed mij aan”, vertelt hij. “Dat verklaart ook mijn keuze om aan de unief in Gent rechten te gaan studeren, na de middelbare school in het Koninklijk Atheneum Veurne waar ik de richting Latijn-Wiskunde volgde. De paden tussen recht en politiek liggen dicht bij elkaar.”

Meteen verkozen

“In mijn studentenjaren zat ik in heel wat verenigingen, en in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 heb ik mezelf aangeboden om op de lijst van Veurne Plus te staan. De partij ging hiermee akkoord en mijn naam kwam op de dertiende plaats. Ik stond er versteld van dat ik meer dan 500 voorkeurstemmen haalde en onmiddellijk werd verkozen, goed voor de zesde van de zeven zetels in de gemeenteraad! Dat gaf me een goed gevoel, want uiteindelijk doe je aan politiek omdat je iets wil realiseren, omdat je dingen wilt veranderen en er je stempel op drukken.”

“Ik ben negen jaar met hart en ziel lokale partijvoorzitter geweest”

“De toenmalige lokale sp.a-afdeling heeft mij dan tot voorzitter verkozen en herverkozen. Dat heb ik intussen negen jaar met hart en ziel gedaan. Het is een goede leerschool geweest. Ik heb veel geleerd en ervaring opgedaan, maar er is nog héél veel te leren. Ik was zeker ook blij met de resultaten van de verkiezingen in 2018, toen 651 Veurnaars mij hun voorkeurstem gaven.”

“Nu is het tijd om afscheid te nemen als voorzitter. Want om dat nog te combineren met mijn beroepsactiviteiten én mijn schepenambt, waar ik toch de belangrijke bevoegdheden Cultuur, Toerisme, Jeugd en Onderwijs van Celine overneem…: dat zou te lastig worden.”

Jonas werkte niet alleen op politiek vlak samen met Celine Mouton.

“Ik belandde bij haar door mijn stage tijdens mijn masteropleiding rechten. Nadat ik mijn diploma had behaald, associeerden we en vormden we samen Advocatenkantoor Mouton-Bel. Omdat Veurne relatief klein is, noem ik mezelf een beetje ‘huis-, tuin- en keukenadvocaat’, maar ons kantoor is toch vooral gespecialiseerd in familie- en strafrecht, bemiddeling en collectieve schuldenregeling en bewindvoering. Nu zal ik een goed evenwicht moeten zoeken tussen het werk op het stadhuis en mijn advocatenkantoor. Maar dat is een kwestie van goed organiseren.”

Bloeiende stad

“De bevoegdheden die me zijn toegewezen liggen me wel. Binnen de partij hebben we de lijn getrokken ‘less is more’: we stellen kwaliteit boven kwantiteit. Ik sta achter de ideeën en voorstellen van Celine, maar wil ook mijn eigen stempel drukken.”

“Veurne ademt toerisme en cultuur, en is een bloeiende stad… Ik denk aan recente realisaties zoals de Sint-Niklaastoren, die nu een magnifiek panoramisch uitkijkpunt biedt en tot 120 bezoekers per dag aantrekt. Onder dat project had ik heel graag zelf mijn schouders gezet.”

“Veurne La Fête is ook een visitekaartje voor Veurne. Elk jaar was ik erbij, ook dit jaar kan je mij twee van de vier dagen in de Reddy Keukens Arena vinden. Door corona is deze editie betalend omdat mensen door het beperkt aantal plaatsen moeten registreren. Dat neemt een beetje de charme van het festival weg, maar ik hoop dat het volgend jaar weer een gratis editie op de markt wordt. Ik koester ook onze tradities, zoals de Boetprocessie, de zondag van de kermis, en Koekenzondag met het muzikale vuurwerk.”

Jeugdsite

Jonas ziet een uitdaging in de bouw van de nieuwe jeugdsite en in het grote dossier van de muziekacademie, die een nieuwe stek krijgt in het Suikerpark.

“Het plan voor de jeugdsite is opgenomen in het Meerjarenplan en is in voorbereiding”, zegt hij. “Dat ligt me nauw aan het hart, want ik reken mezelf nog altijd bij de jeugd. Wat StAPwest betreft: als alles volgens plan verloopt, kan de academie in 2022-2023 op de nieuwe site beginen.”

Jonas heeft nog veel meer ideeën, maar die wil hij eerst toetsen bij de betrokken diensten, of ze financieel en praktisch haalbaar zijn. “Wat wél haalbaar is, dat is het herstarten van de kindergemeenteraad”, geeft hij nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier