https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Johan Demonie wordt schepen op 1 januari 2022: “Politiek vraagt heel veel tijd”

ZONNEBEKE - Toekomstig schepen Johan Demonie. (foto ZB)
Redactie KW

Raadslid Johan Demonie (#team8980) volgt op 1 januari Sabine Vanderhaeghen (#team8980) op als schepen. Hij wil Zonnebeke aantrekkelijker en duurzamer maken.

“Ik nam voor het eerst deel aan de verkiezingen in 1994”, begint Johan Demonie (59) zijn verhaal. “Ik was lid van diverse landbouwverenigingen en eerlijk gezegd ook heel erg geïnteresseerd in politiek. Mijn deelname kwam er om de landbouw een stem te geven in de raad. In de politiek komt het er voor mij op aan mensen te helpen. Of dat zou het toch moeten zijn.”

Johan is beroepshalve landbouwer en woont met echtgenote Ann Vandebroucke in de Spilstraat. Hij is de vader van Emmelie, Nathalie en Wim en de trotse grootvader van Fran, Guust, Aline en Line. In de vorige legislatuur was hij ook al drie jaar schepen.

“Telkens is het de dag van de verkiezingen natuurlijk heel spannend en bang afwachten naar de uitslag. Vreugde en ontgoocheling kunnen heel dicht bij elkaar liggen. Persoonlijk vind ik het nog altijd een puike prestatie om bij de 23 verkozen raadsleden te zijn en nog straffer als je schepen wordt. Tussen raadslid en schepen is er een grote kloof. Als raadslid weet je heel weinig en word je weinig betrokken bij het dagelijks bestuur van de gemeente. Als je het als schepen echt goed wil doen, moet je er veel tijd insteken.”

“Pas na de verkiezingen is er sprake van verdeling van de mandaten bij de partijen. Bij #team8980, een kartel van CD&V, OVLD en onafhankelijken, worden de functies onderling verdeeld en er wordt ook rekening gehouden met het aantal stemmen. Om alles juist te laten verlopen worden de mandaten soms verdeeld zoals nu tussen Sabine en mezelf.

Collega-landbouwers

Johan krijgt in januari onder meer de bevoegdheden landbouw, milieu, groendienst en containerpark. “Toerisme gaat naar iemand anders want je moet je goed voelen bij de taken die je krijgt”, duidt hij. “Ik ga me zeker opnieuw ten volle inzetten, dat zijn we verplicht aan onze kiezers en inwoners. In de komende drie jaar is het mijn bedoeling onze mooie landelijke gemeente nog aangenamer en aantrekkelijker te maken. Zo hoop ik Zonnebeke de volgende jaren te bebloemen en wil ik uitkijken naar alternatieve energie om de duurzaamheid te bevorderen.”

Johan zal zich ook verder inzetten voor collega-landbouwers, die het momenteel heel moeilijk hebben, want hij draagt de landbouw hoog in zijn hart. In zijn politieke aspiraties wordt hij ten volle gesteund door echtgenote Ann, want anders zou het niet mogelijk zijn. In hun vrije tijd houden Ann en Johan van fietsen.

(NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.