Jef Goens neemt afscheid van zijn politieke collega’s in Veurne: “20 mooie jaren”

Jef Goens draaide lang mee in de Veurnse politiek.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Jef Goens draaide lang mee in de Veurnse politiek.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Maandagavond kondigde gemeenteraadslid in Veurne Jef Goens (CD&V) zijn ontslag aan. Tijd voor een nieuw hoofdstuk, maar ook voor een nostalgische terugblik op 20 jaar als politicus voor Veurne.

De politieke carrière van Jef Goens startte op 1 januari 2001 en op 31 januari dit jaar zet hij er officieel een punt achter. Toch wel met een beetje pijn in het hart, want ‘zijn Veurne’ ligt hem nauw aan het hart. Net als het lied van Veurnaar Willem Vermandere dat voor Jef ook het Veurnse stadslied is: ‘O Veurne mien stadje in oed Vlaamse strant d’er is er niet schonders in heel Vlaamse land…’ “En de volksdansgroep Zannekin zingt dit lied op buitenlandse festivals”, weet Jef.

20 boeiende jaren

Na 20 jaar inzet voor de Veurnse gemeenschap stopt Jef definitief met politiek. “Ik blik terug op een interessante periode in mijn leven, maar het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk”, zegt Jef op zijn laatste gemeenteraad. “20 jaar aan ‘politiek doen’, is een werkwoord. Het is verantwoordelijkheid nemen en krijgen. 12 jaar en 8 maanden was ik schepen met als voornaamste bevoegdheden Toerisme, Jeugd en Cultuur. Ik was ook 5 jaar en 4 maanden voorzitter van de gemeenteraad en 2 jaar gemeenteraadslid. Het waren 20 boeiende jaren, met veel toffe contacten. Ik heb veel geleerd, we hebben veel samen gerealiseerd: nieuwe verkavelingen, nieuwe industriezones… Maar het was ook 20 jaar vergaderen en veel weg zijn van huis: 200 gemeenteraden, 630 schepencolleges, 200 voorvergaderingen, 200 bestuursvergaderingen, bewonersplatforms, commissies,… Het waren 20 interessante jaren met een ‘visie voor Veurne’: doelgericht werken, opkomen voor alle Veurnaars, over de partijgrenzen heen.”

Mooie herinneringen

Jef houdt er vele mooie herinneringen aan over: ‘Toerisme boven’, met de vele VVV-activiteiten met een toffe groep vrienden, avondjes Veurne, Taptoe, zoektochten, Veurnse feesten, uitstappen, culinaire rally’s, bloemenmarkten, carnaval en tentoonstellingen in Rösrath, volksdansfestivals van Zannekin, beiaardconcerten in de tuin, ‘Vlaanderen zingt’, de kiosk-matinees, optredens Will Tura, Veurne La Fête… Voor Jef waren ook de activiteiten van het Bakkerijmuseum een toeristische troef voor Veurne, net als de activiteiten in en rond het kasteel van Beauvoorde.

Ereburgers en inhuldigingen

Jef vult onvermoeibaar zijn lijst aan: “Er was ‘Jeugd boven’, met vzw De Vleermuis, het opzetten van de centrale speelpleinwerking, het skatepark en dirt-parcours realiseren, De Doze, nieuwe jeugdlokalen, de sollicitatiegesprekken voor de jobstudenten… Maar de boog moest niet altijd gespannen staan: het was ook genieten van de Barbarafeesten, de personeelsfeesten en recepties, de gouden bruiloften en huwelijken, de memorabele ontvangsten van de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman en koning Albert… Ik was erbij toen onze ereburgers Frans Brauw (2001), Walter Plaetinck (2006) en Maud Vanhauwaert (2018) werden aangesteld. Er waren ook tastbare herinneringen zoals de inhuldigingen van gebouwen: Cobergher in Bulskamp, zaal Caroline in Beauvoorde, de Troenke in Houtem, onze sportzalen, tennispleinen, fuifzaal Furnevent, het stadskantoor en bibliotheek in de Seylsteen,…”

Jef bedankte al zijn kiezers, politieke collega’s, CD&V-bestuur en stadspersoneel, maar ook het thuisfront. Hij rondde af met de laatste strofe van het lied van Willem: ‘O jeugd van vandaag, o mannen en vrouwen van morgen: je moet achter nus van Veurne goed zorgen’ . Van één iets neemt Jef zeker geen afscheid, en dat is zijn gitaar!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier