Izegemse kindergemeenteraad stelt adviezen voor aan schepencollege

De kindergemeenteraad, samen met leden van het schepencollege.© vadu
De kindergemeenteraad, samen met leden van het schepencollege.© vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het werkjaar van de Izegemse kindergemeenteraad zit er op. De kinderen bogen zich dit jaar over de thema’s milieu, vrije tijd en sport. Maandag werden hun bevindingen aan het schepencollege voorgelegd.

Na een heuse verkiezingscampagne mochten twintig enthousiaste jongeren in november 2020 tot de gemeenteraad toetreden. Aan het roer stond kinderburgemeester Nicolaï Masschelin. Hij werd bijgestaan door kinderschepenen Andries De Gussem (sport), Ode Vankeirsbilck (milieu) en Margot Vandommele (vrije tijd).

“De voorbije maanden kwamen de kinderen regelmatig samen. Tijdens brainstormsessies en vergaderingen werkte de kindergemeenteraad intensief rond die drie specifieke thema’s”, zegt jeugdconsulente Emma Nuyttens.

Creatieve voorstellen

Nu het werkjaar van de kindergemeenteraad er op zit, is het tijd om hun bevindingen en adviezen voor te stellen aan het schepencollege. “Zo willen we meer groen en kleur in de stad en minder vuilnis in het straatbeeld”, zegt kinderburgemeester Nicolaï. “We vragen de stad ook om te streven naar het label Generatie Rookvrij en om zakasbakjes in de stad te introduceren. Om een veilige speelomgeving te garanderen, willen de kinderen dat de stad peters en meters aanstelt voor de stedelijke speelpleintjes.”

Er kwamen ook enkele creatieve voorstellen uit de koker van de kinderen. “Zo dromen ze van een kindercafé als ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren tussen 11 en 14 jaar, zonder ouderlijk toezicht”, zegt Emma. “Ook sprekende of applaudisserende vuilbakken en een coronaveilige kinderfuif staan in het lijstje met voorstellen.”

De kindergemeenteraad legt in totaal tien adviezen voor. Het schepencollege gaat er nu mee aan de slag en bekijkt welke ideeën het ook kan uitvoeren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.