Interimburgemeester van Komen-Waasten Didier Soete geeft sjerp binnenkort weer af

(foto SR)
(foto SR)
Redactie KW

Hij werd zonder het zelf te willen gebombardeerd tot tijdelijke burgemeester van Komen-Waasten. Zeven weken nadat Didier Soete (53) de burgemeesterssjerp heeft aangetrokken, zitten we samen voor een exclusief gesprek over baby’s, vaccins en diepvriesfrieten.

De grensgemeente werd begin dit jaar geconfronteerd met een heugelijke en vooral unieke gebeurtenis. Burgemeester Alice Leeuwerck beviel van een schattig zoontje en moest op zwangerschapsverlof vertrekken. Didier Soete, huisarts en tweede op de gemeentelijst, werd tot tijdelijk burgervader gebombardeerd, een functie die hij bewust nooit heeft geambieerd.

“Er is een reden dat ik op zowat alle lijsten waar ik al actief was, nooit op de eerste plaats stond. Ik ben al mijn hele leven erg geëngageerd voor de gemeente en heb ondertussen al meer dan 14 jaar ervaring als raadslid maar ik ben en blijf nog altijd op de eerste plaats huisarts.” Niet gepland, toch aanvaard, Didier wil vooral een tijdelijke spreekbuis voor de burger zijn. “Alice en ikzelf vergaderen dagelijks digitaal over het reilen en zeilen van de gemeente”, klinkt het. “Trouwens, binnen twee weken gaat ze terug aan de slag dus is ze zich nu reeds aan het voorbereiden. Ondertussen probeerde ik voor iedereen vlot aanspreekbaar te zijn want dat is wat dit ambt zo dankbaar maakt. Je weet dat mensen je zullen aanspreken en je weet ook dat je, dankzij de functie, de bal aan het rollen kan brengen.”

Naar Doornik?

En bewegen deed het de afgelopen weken. Als een donderslag bij heldere hemel kreeg de gemeente in januari te horen dat er geen vaccinatiecentrum zou komen op het eigen grondgebied. “Totaal onaanvaardbaar”, reageert de burgemeester meteen.

“Het dichtste centrum zou in Doornik komen, wat er op neerkomt dat Komenaars 260 kilometer zouden moeten gaan rijden, wilden ze hun beide vaccins krijgen. We zijn meteen in actie geschoten en ik heb een record aantal telefoontjes gepleegd. Jawel, het feit dat ik arts ben en ik dus een medische achtergrond heb, heeft hier een grote rol in gespeeld. Of dat dit een geval van een lange arm is? Als ik hiermee 18.000 inwoners kan helpen, dan zeg ik volmondig ja! Toen ik plots een bericht kreeg van Elio Di Rupo met de melding dat we in Komen dan toch een vaccinatiecentrum konden openen, werd ik een tikkeltje emotioneel. Het is een van de topmomenten geweest tijdens mijn korte periode als burgemeester.”

Lak aan regels

Komen-Waasten kwam opnieuw in de nationale en zelfs internationale spotlight toen een Franstalige zender een documentaire over de frietindustrie wereldkundig maakte. “Ah ja, Clarebout!” De zucht in de stem van de burgemeester zet meteen de toon. “Het is een oud en vooral erg lastig dossier. Van dag 1 was het duidelijk dat er iets niet koosjer was met hun volledige structuur. We hebben toen vanuit de oppositie stevig weerwerk geboden, maar het bestuur van die tijd zag er geen graten in. Ondertussen is het een kolos geworden die lak heeft aan regels en het welzijn van de werknemers.”

“Ronduit hallucinant wordt het wanneer je ziet dat de Waalse overheid daar miljoenen aan subsidies in pompt. Budgetten voor het broodnodige herstel van de gewestwegen is er niet, 26 miljoen voor een bedrijf dat voor meer overlast zorgt dan wat anders is er blijkbaar wel. We hebben voor Sinterklaas gespeeld, zonder ook maar enige controle te hebben uitgevoerd. We zullen met alle legale middelen blijven strijden tegen deze wetteloosheid en van zodra Alice weer op post is, zal ik mijn kennis hierover volledig in de schaal werpen.”

(SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.