In Poperinge stijgen de belastingen de komende vijf jaar niet

© GF
© GF
Redactie KW

Tijdens de jongste gemeenteraad stelde schepen van Financiën Ben Desmyter (CD&V) dat de gemeentelijke belastingen dezelfde blijven voor de rest van de legislatuur. Respectievelijk zijn dat 8 procent en 1.215 opcentiemen voor de grondlasten.

“Omwille van de verplichte sluiting van de horeca door corona, wordt de terrasbelasting dit jaar en volgend jaar afgeschaft. De korting van 25 procent voor 2022 blijft behouden. De toerismetaks (hotels, vakantiewoningen en dergelijke, red.) blijft behouden voor volgend jaar. De pandemie heeft een enorme invloed op de stadsfinanciën, maar we zullen tegen het einde van deze bestuursperiode toch een mooie financiële buffer overhouden”, aldus de schepen.

“In het meerjarenplan kunnen we lezen dat er bijenvriendelijk bloemenzaad werd aangekocht, maar dat dit niet kon bedeeld worden wegens corona”, zei Alex Colpaert (Groen). “Dit betekent dat de stad momenteel nog over deze zakjes beschikt. Dit moet zeker in de lente van volgend jaar worden gezaaid om nog voldoende kiemkrachtig te zijn. De coronacijfers duiden er vandaag op dat de crisis nog een hele tijd zal aanhouden. Vraag is of er een plan B is om toch die zaden bij de geïnteresseerde burgers te krijgen in het voorjaar? Bijvoorbeeld door zelf te laten leveren bij de mensen die telefonisch of per mail laten weten dat zij er wensen.”

“Op zijn facebookpagina liet schepen Ben Desmyter een filmpje zien hoe in snel tempo bloembollen machinaal in de grond werden gestopt. Uiteindelijk zullen er in totaal 150.000 worden aangeplant. Dit wordt ongetwijfeld een heel fraai zicht in het voorjaar. Sommige van de bloemen zullen ongetwijfeld de vroege bijen aantrekken. Mijn vraag is wat de kostprijs van dit plantgoed is en of bij de aankoop en levering van de bloembollen werd gecertificeerd dat er geen gewasbeschermingsmiddelen werden gebruikt bij de kweek ervan? Het is bekend dat deze stoffen ook nog in de bloemen kunnen aanwezig zijn, wat mogelijks tot bijensterfte kan leiden”, aldus Colpaert.

Schepen Desmyter antwoordde dat in het voorjaar een nieuwe poging zal ondernomen worden om het bloemenzaad te verdelen, en dat het anders eventueel door de stad zelf zal gebruikt worden. “De aanplant van die 150.000 bloembollen kostte 16.000 euro. In uw vraag verwijst u naar een achterhaalde studie van Greenpeace van jaren geleden. Ondertussen gaan die bloembollen door een residuvrij proces, waardoor ze geen giftige stoffen meer bevatten”, besloot de schepen.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier