https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Hoe plan ‘Herakles’ voor N-VA Wevelgem een Griekse tragedie werd in 2018

Henk Louf. (foto SL)
Stefaan Lernout

Net voor de lokale verkiezingen presenteerde Henk Louf van N-VA Wevelgem het alternatieve masterplan, ‘Herakles’. Een laatste troefkaart waarmee de partij hoopte CD&V een stapje terug te laten zetten. Het is helaas voor N-VA even anders gelopen.

Wordt de absolute meerderheid van CD&V in Wevelgem gebroken? Dat was zowat de hamvraag in aanloop naar de verkiezingen van 14 oktober. Vooral N-VA voelde zich geroepen, gesterkt door de vorige uitslagen en de sterkte van de partij in Vlaanderen. Daartoe brachten ze zwaar geschut in stelling. Henk Louf, die onder meer voorzitter was van SV Wevelgem City, werd vanuit het niets als lijsttrekker uitgespeeld. Weliswaar zonder noemenswaardige politieke ervaring, maar zijn populariteit zou wel eens genoeg kunnen zijn om voldoende kiezers te kunnen overtuigen.

Herakles

Naast een mooie lijst werkte N-VA ook aan een uitgewerkt programma. Voorafgaand aan de verkiezingen had het CD&V bestuur haar plannen voor een masterplan Wevelgem centrum uitgebreid uit de doeken gedaan. Een plan waardoor de partij zeker in deelgemeente Wevelgem op flink wat goedkeurende stemmen mocht rekenen. In alle stilte werkte N-VA aan een eigen masterplan, dat ze precies twintig dagen voor de verkiezingen voorstelde. Zaal Leyedaele liep vol, onder de 300 aanwezigen het voltallige CD&V bestuur dat net op tijd was om achteraan in de zaal plaats te nemen. Op de gezichten van burgemeester Jan Seynhaeve en zijn schepencollega’s vochten stress en spanning om voorrang.

Het plan had zelfs een naam: Herakles. Verwijzend naar de figuur uit de Griekse mythologie die twaalf aartsmoeilijke werken moest uitvoeren.

Tunnel onder Wevelgem centrum

Het N-VA masterplan was zeker ambitieus, maar bleek uiteindelijk de opsomming van een aantal gewaagde ideeën die onvoldoende realiseerbaar leken. Een tunnel onder Wevelgem centrum lijkt zowel financieel als technisch niet haalbaar. Verder stelde Henk Louf de bouw van een verticale boerderij midden Wevelgem centrum voor, die tegelijkertijd kinderdagverblijf en woonzorgcentrum zou zijn. Alle verkeerslichten zouden verbannen worden, verkeersknooppunten zouden door alle weggebruikers vrij gedeeld worden en op de plaats van het oude zwembad zou een zwemvijver met lounge bar komen.

Werd het plan van CD&V serieuzer genomen, of kozen de Wevelgemnaren voor CD&V als tegenwicht voor een mogelijk sterk N-VA? Feit is dat burgemeester Seynhaeve nooit zoveel voorkeurstemmen behaalde als in oktober 2018. Meer dan 5000, om precies te zijn. Henk Louf deed het helemaal niet slecht met 1200 voorkeurstemmen, maar N-VA bleef onder de verwachtingen -mede door het goede resultaat van Vlaams Belang. En kwatongen beweren dat het masterplan Herakles eerder CD&V heeft geholpen dan N-VA. Het gaf in ieder geval extra kleur aan de gemeenteraadsverkiezingen in Wevelgem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.