Heuvelland schaft gemeentebelasting af

© Davy Coghe
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Marc Lewyllie (Gemeentebelangen) steekt de lokale handelaars een hart onder de riem.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad? En zo ja, op welke manier? Kan de gemeenteraad ook door de gewone burger gevolgd worden?

“Het college komt nog wekelijks fysiek bijeen, maar in beperkte bezetting en met beperkte agenda. De gemeenteraad van maart werd afgelast, we wachten af hoe we die van april zullen doen.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Voorlopig nog niets.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Het gemeentehuis is op afspraak open. De burgemeester is aanwezig op het gemeentehuis en is ook via mail of telefoon bereikbaar.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? Zoals het schrappen van parkeerretributies? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“We schorsen tijdelijk de toeristenbelasting op, de belasting voor reclamedrukwerk voor onze handelaars en de zalen worden gratis voor verenigingen die evenementen verplaatsen. Onze grootste steun is het afschaffen van de algemene gemeentebelasting voor dit jaar, het gaat om 200.000 euro. We maken ook actief promotie voor alle handelaars die thuislevering of takeaway organiseren.”

5. Wat met het gemeentepersoneel? Kan iedereen aan de slag blijven of voert u ook technische werkloosheid in?

“Iedereen blijft aan de slag. Zoveel mogelijk thuiswerk, anders met respect van de nodige afstand. Dat lukt heel goed.” (API)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op

www.kw.be/lokalepolitiek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.