Heuvelland kiest voor één boom per inwoner

Duurzaamheid in Heuvelland: burgemeester Wieland De Meyer en schepen Bart Vanacker zijn er alvast van overtuigd. © EF
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

De gemeente Heuvelland ondertekende het burgemeestersconvenant en het klimaatpact met de Vlaamse overheid. Eén van de ambities is om tegen 2030 tot 40 procent minder CO2-uitstoot te komen. “Daarvoor moeten we zeker ook samenzitten met de bedrijven”, weet burgemeester Wieland De Meyer.

In de overeenkomst staat ook een vergroening van de gemeente door de aanplant van 8.000 bomen, wat neerkomt op ongeveer één boom per inwoner. “We voorzien ook acht buurtparkjes en 4.000 meter haag- of geveltuin.”

In het luik mobiliteit kiest de gemeente voor 80 laadpunten, acht kilometer fietspaden en autodeelsystemen. Om al deze ambities te realiseren, zal er een werkgroep opgericht worden, een klimaatraad. “Al deze ambities kan de gemeente uiteraard niet alleen realiseren. Maar we zijn zeker dat we samen met de inwoners en ondernemers hier een positief verhaal van kunnen maken en deze ambities ook in daden om te zetten. We starten alvast met de oprichting van een werkgroep van inwoners die deze projecten zal mee helpen bedenken en opvolgen. Ook hier geven we dus inspraak vanaf de start van het project”, geeft schepen Bart Vanacker nog mee.

Versnelling hoger

In het verleden had de gemeente Heuvelland reeds heel veel aandacht voor duurzaamheid in al zijn vormen. “We realiseerden al heel wat”, zegt de burgemeester. “Ik denk bijvoorbeeld aan het doven van de openbare verlichting, het plaatsen van zonnepanelen, oplaadpunten, de aankoop van een elektrische wagen, de nieuwe verwarming en dubbel glas in onze gebouwen. Maar in de toekomst willen we dus nog een versnelling hoger schakelen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.