https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Henk Dierendonck zet de familietraditie verder: “Ik heb het schepenambt zwaar onderschat”

Schepen Henk Dierendonck en echtgenote Manu Beeckmans: (foto LC)
Paul Bruneel

De familie Dierendonck is steevast verbonden aan het politieke leven in Middelkerke. Een telg van de familie, Franciscus Dierendonck was jaren terug burgemeester van Middelkerke, Henri Dierendonck was gemeenteraadslid, zijn zoon Pol Dierendonck (+ 2003) schopte het tot OCMW-voorzitter en schepen en diens zoon Henk Dierendonck (50) is momenteel schepen van de gemeente.

In 2006 kwam Henk Dierendonck voor het eerst op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zoveel jaren later en meteen ook drie jaar nadat hij schepen werd, heeft hij nog steeds geen spijt van zijn politieke keuze. “Ik doe het nog steeds met evenveel inzet en ben blij dat ik kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van mijn familie. Mijn echtgenote Manu Beeckmans is mijn katalysator, zij relativeert alles en zorgt voor rust”, zegt Henk.

De gemeenteraadverkiezingen van oktober 2018 zijn een moment dat Henk Dierendonck nooit zal vergeten. Hij kreeg toen immers een persoonlijk record aantal stemmen. 1.567 mensen uit Middelkerke gaven hem toen het vertrouwen op Lijst Dedecker en dat waren er een pak meer dan zes jaar daarvoor toen hij met 938 voorkeurstemmen ook al goed scoorde. “Wij hoopten met Lijst Dedecker wel een goede uitslag te behalen, maar zo’n verpletterende overwinning hadden we niet verwacht, de ontlading en de vreugde waren enorm”, zegt Henk Dierendonck.

“De dag van de verkiezingen heb ik me de hele dag beziggehouden met het verwijderen van verkiezingsborden en tegen 17 uur ben ik naar het lokaal getrokken waar we hadden afgesproken met de kandidaten en ‘de fans’. Het was toen al duidelijk dat we de gemeenteraadsverkiezingen zouden winnen, maar Jean-Marie was er nog niet echt gerust in. Toen alles duidelijk werd, viel de stress van me af, werd de coalitie met CD&V ondertekend en konden we vieren.”

“Ik heb die dag ook heel vaak aan mijn vader gedacht die me van jongs af aan heel veel leerde over het leven en de politiek in de gemeente. Ik werd er bij wijlen echt wel emotioneel door.”

Sterke vrouw

Henk Dierendonck steekt het niet onder stoelen of banken dat het hem wel enige moeite heeft gekost om indertijd in de politiek te stappen. “Ik kende de Middelkerkse politiek uiteraard door en door, dankzij mijn pa die geworteld zat in het politieke leven, maar mijn echtgenote was niet echt te vinden voor mijn politieke ambities. Ze voelde echter algauw aan dat ik dit echt wel wou en ze is bijgedraaid.”

“Het kan cliché klinken, maar vandaag is ze echt wel de sterke vrouw achter de man. Ik krijg enorm veel steun van haar, ze kan ook alles zo goed relativeren en me op mijn gemak stellen. Ik krijg ook veel steun van mijn dochter Morgane (28) en zonen Douwe (20) en Dahl (18). Of er bij hen toekomstige politici zitten? Vooral Douwe is politiek geëngageerd”, geeft Henk mee.

Henk is uitbater van de bekende camping Viking, bouwheer en heeft ook zijn eigen paardenfokkerij. “Je mag de politiek niet onderschatten, ik heb het schepenambt zwaar onderschat. Ik heb er geen spijt van hoor en wil nog lang doorgaan, maar het is hard werken.”

“Ik blik tevreden terug op wat geweest is en ik kijk dynamisch uit naar wat nog zal komen”

“Ik kijk met voldoening terug op de voorbije drie jaar dat ik mee mijn stempel heb mogen plaatsen op de evolutie van de gemeente. Ik denk hierbij onder meer aan de realisatie van het zwembad en de sporthal en de uitbreiding van het sportpark. Ook de hervorming binnen enkele gemeentediensten zoals de groen-, wegen- en reinigingsdienst zijn een feit geworden. Er is nog veel werk, maar zoals altijd wil ik er voor gaan” zegt Henk.

In 2006 stapte hij het Middelkerkse politieke leven binnen in het kartel N-VA-CD&V. Hij haalde 702 voorstemmen, maar kort na de verkiezingen zetelde hij als onafhankelijk raadslid omdat hij zich niet thuis voelde in het kartel. En toen kwam Jean-Marie Dedecker ten tonele en Henk vond bij Lijst Dedecker wel waar hij voor wilde gaan.

Henk kreeg bij de verkiezingen in 2012 een derde stek op de lijst en haalde 938 stemmen. Lijst Dedecker bleef echter in de oppositie steken tot ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een nooit eerder geziene overwinning behaalden.

Een gelukkig man

“Ik ben blij met wat ik tot hiertoe heb bereikt en tussen het harde werken door zijn er ook wel momenten die ik niet zou kunnen meemaken hebben, moest ik de stap naar de politiek niet hebben gezet. Ik kreeg de gelegenheid om mensen te ontmoeten die ik anders nooit gekend zou hebben en ik ben op plaatsen gekomen waar ik anders ook nooit geweest zou zijn.”

“Kortom, ik ben een gelukkig man die tevreden terugblikt op wat is geweest en dynamisch uitkijkt naar wat nog zal komen en geloof me, dat is heel wat”, besluit Henk.

(PB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.