Heisa op raad over beeld Sint-Maarten

Sint-Maarten op de traditionele Bietenstoet. Een beeld van de Sint is niet naar de zin van CD&V. © Foto Coghe
Redactie KW

Tijdens de laatste gemeenteraad was er heel wat te doen rond de beslissing van het schepencollege om een beeld van Sint-Maarten met Piet en Sint-Maartensbiet te plaatsen op de markt van Ichtegem. De grootste oppositiepartij CD&V nam woorden als ‘een putsch’ en ‘belangenvermenging’ in de mond.

“Op vraag van het Sint-Maartenscomité gingen we afgelopen zomer inderdaad in op de vraag om een meer permanente aanwezigheid van Sint-Maarten op de Markt van Ichtegem”, schetst schepen van Cultuur Celesta Muylle (WIT). “Die vraag is niet nieuw en het comité was al langere vragende partij. Dit jaar zagen ze een unieke opportuniteit. Het is namelijk zo dat het comité dit jaar, voor haar jubileumeditie, extra middelen toegestopt krijgt. Met dat extra geld deden zij in juli het voorstel om een houten, verplaatsbare sculptuur, weliswaar op kleine sokkel, aan de zijkant van de kerk te mogen plaatsen. We zijn daar enkele weken later, in augustus, met het schepencollege, ook op ingegaan.”

“Belangenvermenging”

“We vinden de manier waarop dit werd goedgekeurd ongehoord”, legt CD&V-fractieleider Frederiek Vermeulen uit. “De timing van de aanvraag doet ons de wenkbrauwen fronsen. In volle zomer wordt een aanvraag afgehaspeld, op twee weken tijd, zonder grondige samenspraak. Zo werd de cultuurraad in het geheel niet geconsulteerd. De beslissing werd dan nog eens genomen in vakantietijd, met een beperkt college, dat enkel uit vier leden bestond.”

“Daarenboven ruikt dit naar belangenvermenging, aangezien schepen Willy Hosten hierover meebeslist heeft. Volgens ons had hij zich moeten onthouden, aangezien de brief van het Sint-Maartencomité door zijn zoon werd opgesteld en hijzelf ook in het comité zit. Ook kan je de vraag stellen hoe dit allemaal te rijmen valt met het participatie-initiatief over de herinrichting van de Markt. Ichtegem heeft inderdaad een rijke traditie wat Sint-Maarten betreft, daar staan we allemaal achter. Maar dat hebben andere gemeentes ook, dus van exclusiviteit kan je niet spreken.”

Diep ingeworteld

Het hele Sint-Maartensgebeuren zit diep ingeworteld in onze Ichtegemse traditie en folklore”, repliceert schepen van Cultuur Celesta Muylle. “We snijden Sint-Maartensbieten en dragen die mee in de stoet die eindigt in een volksfeest, de oude liedjes worden aangeleerd in de scholen, op 10 november gaan we ruusbuzen… In heel veel Ichtegemse gezinnen is Sint-Maartensavond een echt familiefeest. Je zou kunnen zeggen dat de Sint eerder een fantasiefiguur is en geen heilige. Voor de duidelijkheid willen we ook nog eens stellen dat ‘Zwarte Piet’, niet zwart zal zijn, mocht de discussie zich daar op toespitsen.”

“Voor het verder verloop kunnen we stellen dat wij als bestuur teruggekoppeld hebben naar de gemeentelijke werkgroep. We vinden het belangrijk om te luisteren naar hun voorstellen en opmerkingen. Naar we vernemen zal vanuit de werkgroep contact opgenomen worden met alle fractieleiders. In dit overleg willen ze toelichten waar ze voor staan, waarom ze ervoor kozen om een houtsculptuur van Sint-Maarten in het straatbeeld te plaatsen. We wachten dit overleg af, en toetsen dan in het college af hoe we verder gaan.” (RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier