Heel wat jonge gezichten, met toch nog enkele vaste waarden: CD&V en RKD hebben volledige lijst klaar voor gemeenteraadsverkiezingen

Zoals verwacht bekleden de burgemeesters van Wingene en Ruiselede, Lieven Huys en Greet De Roo, plaatsen één en twee op de nieuwe eenheidslijst. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Zopas vonden inwoners van Wingene en Ruiselede een folder in de bus met de volledige eenheidslijst waarmee CD&V-RKD naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober stapt. De lijst telt heel wat jonge gezichten, met toch nog enkele vaste waarden. Opvallend: huidig schepen voor Openbare Werken in Ruiselede, Marc De Muynck, stelt zich niet meer kandidaat. “Ik ruim vrijwillig de plaats voor een jongere”, aldus De Muynck.

Wat de kopplaatsen betreft toont de nieuwe fusielijst CD&V-RKD geen verrassingen: de Wingense burgemeester Lieven Huys trekt de lijst, de huidige Ruiseleedse burgemeester Greet De Roo staat op de tweede plaats. Voordien had De Roo al laten weten geen ambities te hebben om opnieuw burgemeester te worden.

Daarna volgen een rijtje schepenen: Brecht Warnez, Linda Wyckstandt, Tom Braet, Ann Mesure, Jens Danneels en de toekomstige schepen voor Landbouw Stefaan Verhelle. De huidige Ruiseleedse schepen voor Middenstand en Economie, Frans Debouck, bekleedt de voorlaatste plaats. De vroegere Wingense burgemeester Hendrik Verkest wordt uitgespeeld als lijstduwer.

Nieuwkomers

Zoals beloofd werden er voor Ruiselede – net als voor Zwevezele – op de lijst zeven plaatsen ingeruimd. De kandidaten voor Ruiselede staan op plaatsen 2 (De Roo), 4 Wyckstandt), 10 (Julie De Coster), 13 (Sylvia Konior), 18 (Michiel Van Robaeys), 19 (Jelle Rutsaert) en 26 (Debouck). In de nieuwe fusiegemeente Wingene worden voor Ruiselede twee schepenambten ingeruimd. Naar verluidt zal het aantal voorkeurstemmen bepalen wie dat wordt. Onder de nieuwkomers noteren we onder meer Quinten Dedecker (student marketing), Jessika Billiet (bediende), Jelle Rutsaert (vastgoedmakelaar), Jasna Vanoverschelde (landbouwconsulent), Ruben Verkest (leraar), Yves Bracke (zaakvoerder), Kjenta Willems (PR & Events Manager) en Michiel Van Robaeys (consulent).

Afwezigen

Bij de afwezigen in Ruiselede noteren we de huidige schepenen Ilse Volcke en Marc De Muynck. “Ik heb de voorbije jaren mooie momenten meegemaakt, maar heb me in de politiek nooit écht thuis gevoeld”, liet Volcke al weten.

Marc De Muynck is al 30 jaar actief, waarvan 24 jaar als schepen. “Ik heb me altijd voor de partij beschikbaar gesteld, maar ruim graag plaats in voor een jongere”, reageert De Muynck. “Ik heb als politicus ook veel moeten laten. Ik ben de gelukkige opa van vier kleinkinderen, ga graag op citytrip en ben een hevig supporter van Club Brugge. Ik ga me dus niet vervelen. Maar ik blijf aanspreekbaar als iemand advies nodig heeft. Bovendien blijf ik natuurlijk nog een half jaar in functie.”

De volledige eenheidslijst CD&V-RKD:

1) Lieven Huys

2) Greet De Roo

3) Brecht Warnez

4) Linda Wyckstandt

5) Tom Braet

6) Ann Mesure

7) Jens Danneels

8) Stefaan Verhelle

9) Katrien Delodder

10) Julie De Coster

11) Sandra Ketels

12) Jolenta Bogaert

13) Sylvia Konior

14) Sandy Quintyn

15) Dirk De Meyere

16) Nick Schotte

17) Vicky Vandycke

18) Michiel Van Robaeys

19) Jelle Rutsaert

20) Yves Bracke

21) Jasna Vanoverschelde

22) Jessika Billiet

23) Kjenta Willems

24) Ruben Verkest

25) Quinten Dedecker

26) Frans Debouck

27) Hendrik Verkest