Harelbeke zet in op thuiswerk: “Werkelijke kost van deze crisis zullen we pas later zien”

Harelbeeks burgemeester Alain Top. © LOO
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Alain Top (SP.A) maakt zich sterk iedereen die getroffen wordt, te helpen.

1. Komen het schepencollege en de gemeenteraad nog fysiek bij elkaar?

“Het schepencollege wel. Dat vindt nu plaats in een grote zaal waar we de afstandsregels kunnen respecteren. We zitten tijdens het overleg heel ver van elkaar. De gemeenteraad vindt op 20 april de eerste keer digitaal, via videochat, plaats. De vorige raad was op 16 maart. Die werd geannuleerd omdat het te kortbij was om alle coronamaatregelen praktisch te kunnen opvolgen. De gemeenteraad van april zal gevolgd kunnen worden, zij het niet live. De raad wordt opgenomen via Teams en daags nadien integraal op onze website geplaatst.”

2. Welke grote projecten of investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Al bij al valt de stilstand op dat vlak goed mee. We merken op sommige werven wel wat vertraging, maar we zien dat er alles aan wordt gedaan om om, rekening houdend met alle geldende maatregelen, alles zo snel mogelijk weer op te starten.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Vooral via sociale media. Ik krijg heel veel vragen via Facebook, Messenger, WhatsApp en allerlei andere kanalen. Die probeer ik allemaal zo goed mogelijk te beantwoorden. Ook telefonisch ben ik bereikbaar. Wat mij opvalt, is hoezeer mensen het échte contact missen. Ons gemeentehuis blijft wel open op afspraak, zij het enkel voor dringende zaken.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen in uw stad? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te kunnen vangen?

“We volgen met al onze diensten de maatregelen van de hogere overheid zo goed mogelijk op. Niet alleen het stadspersoneel, maar ook de ondernemers, handelaars en inwoners van Harelbeke doen hun uiterste best. Heel specifiek houden we ons mobilhomepark net wel beschikbaar voor twee gestrande families die geen vaste verblijfplaats hebben. Op die manier kunnen zij toch ergens veilig verblijven.”

“Op dit moment hebben we door de constant wijzigende situatie nog niet echt zicht op de werkelijke kost van de crisis. We proberen die nu zo goed mogelijk in kaart te brengen. Al vrees ik dat de echte klap pas later zal komen. Na de crisis denk ik niet dat we onmiddellijk naar een gelijkaardig economisch niveau kunnen klimmen als voorheen. We moeten er als stadsbestuur over waken dat iedereen geholpen kan worden. We gaan bewust niet mee in het opbod van maatregelen om mensen nu te paaien, zonder te weten of het allemaal realistisch zal zijn.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“We zetten massaal in op thuiswerk. Dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, er zijn nu eenmaal taken die enkel op de werkvloer zelf kunnen worden uitgevoerd of zaken die nu amper of helemaal niet nodig zijn. We proberen eerst en vooral te schuiven met het personeel. Pas als dit niet meer mogelijk is, vallen we terug op tijdelijke werkloosheid.”

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek